DigiTelling - povezivanje gaming i filmske industrije

19.11.2021.

07:16

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

DigiTelling - mentorski program za inovativne videoigre

DigiTelling - mentorski program za inovativne videoigre

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U partnerstvu s 19. izdanjem Zagreb film festivala, u sklopu programa "Industrija" održano je posljednje događanje u nizu projekta DigiTelling - prvog regionalnog mentorskog programa za inovativne videoigre.

Gosti predavači s hrvatskim su kolegama koji rade na razvoju videoigara podijelili više od 20 godina iskustva u tom području, ali i iskustva i poveznice rada na razvoju videoigara s filmskom i glazbenom industrijom.

- Pomažemo hrvatskom ekosustavu videoigara u, da tako kažem, profesionalizaciji i boljem razumijevanju kako raditi u tom sektoru. Posebno s poslovne strane kako financirati, objavljivati, komunikacirati i pomoći tvrtkama u razvoju i prodaji njihovih videoigara, rekao je Thierry Baujard, SpielFabrique.

Mentorski program i predavanje organizirano je i uz potporu inicijative Edu4Games kojom se u području javnog visokog obrazovanja u Hrvatskoj razvijaju studijski programi za dizajn i razvoj videoigara.

U ovom trenutku visokog obrazovanja za to područje nema. Kao i u cijelom audiovizualnom području svjesni smo deficita kadra. S ovom inicijativom visoko obrazovanje pokušava odgovoriti na taj problem, upozorio je Davor Švaić, dekan Akademije dramske umjetnosti i voditelj projekta Edu4Games.

Da prostor za razvoj industrije videoigara u Hrvatskoj postoji, potvrđuje i projekt PISMO - Novska, poduzetničkog inkubatora u kojem je smješteno 65 start-up tvrtki koje proizvode digitalne sadržaje i videoigre.

- Ovdje smo jer su mnogi principi rada u gaming i filmskoj industriji isti. Ono što mi u našem inkubatoru imamo je oprema koju nemaju studiji filmske industrije u Hrvatskoj. Imamo 'motion capture' studio, fotogeometriju - oko 500 tisuća eura vrijednu opremu koju koristi i gaming i filmska industrija, kaže Mario Čelan, ravnatelj razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA.

Koliko je važno na vrijeme se priključiti industriji razvoja videoigara, govore i posljedni podatci, prema kojima je ta industrija u dobiti pretekla filmsku i glazbenu industriju za 200 posto, te je s financijske strane industrija koja se u svijetu najbrže razvija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!