Djecu se uči kako se ponašati u slučaju potresa, ali i kako se osloboditi straha

19:57 / 24.03.2022.

Autor: Irena Košar/T.V./Dnevnik/HRT

Djecu se uči kako se ponašati u slučaju potresa

Djecu se uči kako se ponašati u slučaju potresa

Foto: HTV / HRT

Iako su prošle dvije godine od zagrebačkog potresa, edukacija u školama nije stala. Djecu se uči kako se ponašati u slučaju potresa, ali i kako se osloboditi straha od te elementarne nepogode. Naša ekipa bila je danas na jednoj od radionica.


U posljednje dvije godine ovi učenici naučili su mnogo o tome kako reagirati u kriznim situacijama. Pogotovo kad je riječ o potresu.

- Trebamo se sakriti ispod stola, pokriti sa rukama glavu i vrat, ili ako smo u školi isto pod klupu i sakriti vrat i onda sa učiteljicom idemo van, objašnjava Lana, učenica iz Zagreba.

I dvije godine nakon potresa učitelji vide da se djeca i dalje boje.

- Poslije tih potresa sam imao tako reći traume, svaki put kad se nešto pomakne mislio sam da je potres, kaže Luka, učenik iz Zagreba.

- Potres je ostavio dosta velike poljedice i danas kad malo pratite djecu, ako se nešto strese u školi oni se svi trznu od straha i mislim da je potres ostavio čak veće posljedice od pandemije, rekao je Denis Žvorc, ravnatelj OŠ Petra Preradovića, Zagreb.

I zato je edukacija veoma važna. S pomoću nekoliko pokusa stručnjaci s Prirodoslovno- matematičkog fakulteta objasnili su učenicima što se događa za vrijeme potresa, te kako se zašititi.

- Pokazivali smo im kako se mijenjaju p i s valovi, odnosno kako oni osjete ta gibanja koja se događaju kao posljedica potresa, kaže doc. dr. sc. Karmen Fio Firi, geologinja, Geološki odsjek Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.

- Malo smo ponovili da se treba sakriti pod stol ili bliže nosivog zida, a ako su na otvorenom da je najbolje odmaknuti se od zgrada, objašnjava dr. sc. Marija Mustać, seizmologinja, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.

Slažu se i stručnjaci i učitelji - učenicima nije lako. Jer i pandemija i potresi itekako su utjecali na ove generacije. Upravo su zato ovakve radionice prijeko potrebne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!