Dodijeljen Oskar znanja učenicima osnovnih škola

13.06.2022.

19:48

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT

Oskar znanja 2022.

Oskar znanja 2022.

Foto: HRT / HRT

Završetak nastavne godine prilika je i za pohvalu i dodjelu nagrada. U zagrebačkoj XV. gimnaziji dodijeljen je Oskar znanja učenicima osnovnih škola - državnim prvacima i osvajačima odličja na međunarodnim natjecanjima. Neki od njih ponosni su vlasnici čak nekoliko Oskara!

Učenica osmog razreda Maša Dobrić dobitnica je čak triju Oskara znanja! Državna je prvakinja iz informatike i astronomije, a osvojila je i prvo mjesto na natjecanju iz francuskog jezika.

- Radila sam skoro svaki dan kako bi vježbala i pripremala se za natjecanja. To mi nije bio problem jer zaista uživam u predmetima u kojima idem na natjecanja – kaže Maša.

Sestre Lena Eva čelistica i Sara pijanistica tek su ušle u natjecateljske vode. Prvog Oskara osvojile su sviranjem u triju.

- Bile su svakodnevne probe, puno napora, puno truda, odricanja od društva i izlazaka, ali sve se na kraju isplatilo – smatra Sara Crnjak, dobitnica nagrade Oskar znanja.

Iako tek osnovnoškolci, neki učenici već imaju jasne planove za budućnost. Maksim Stanković Šprajc, dobitnik nagrade Oskar znanja vidi se kao robotičkog inženjera koji radi robote za svemir.

Za 2021. oskare znanja osvojilo je 180 učenika osnovnih škola. A iza svake ove nagrade puno je rada i uloženog truda.

Tako se Ana Kordić, također dobitnica nagrade Oskar znanja ističe da se redovito budila u pola šest, u glazbenoj školi vježbala s profesoricom sat, sat i pol, a nakon toga otišla u školu.

- Nekad je teško spojiti glazbenu i osnovnu školu, jer da bi išli na natjecanja, trebalo bi to nadoknađivati, ali eto, uspijevamo to – naglašava Paula Ćatić, dobitnik nagrade Oskar znanja.

A uspijevaju uz veliku podršku svojih mentora.

- U samoj nastavi su ti učenici pokažu kao oni najmarljiviji, to su najčešće djeca koja imaju i najviše pitanja, to nisu pitanja na razini tog razreda kojeg jesu nego neka veća razina pitanja – objašnjava mentorica Vlatka Juras.

Sutra će nagrade biti dodijeljene državnim prvacima srednjih škola i srednjoškolcima pobjednicima na međunarodnim natjecanjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!