Gumbeki - omiljeni gosti dječjih soba

06.08.2018.

09:53

Autor: E.L.S./M.V./HRT

default error photo
Dosta je, kaže čitala stručnih radova, proučila dječji razvoj i psihologiju pa tako i došla do Gumbeka - nešto što će biti zabavno i pametno.
Upoznajte brojnu platnenu obitelj Gumbeka. Ima ih različitih veličina, boja, krojeva i tkanina. Stoje na usluzi dječici kad se žele igrati, a pritom im razvijaju maštu. Njihova mama zove se Lea Vavra, produkt dizajnerica koja ih je prvo napravila za svoj diplomski rad. Gumbeki su se toliko svidjeli profesorima što joj je dalo vjetra u leđa da nastavi izrađivati ove rado viđene goste dječjih soba.

Htjela sam nastaviti tradiciju igračaka koju je moja obitelj imala, igračke Vavra, moja je baka radila zmijice koje su bile karakteristične za taj dućan, dućan je nažalost propao krajem 90-ih, ja sam imala želju nastaviti tu tradiciju, tako da sam počela raditi gumbeke, ispričala je Lea.

Svaki Gumbek radi se ručno od početka do kraja, pa dnevno uspije napraviti tek dvije igračke. No, kad vidi oduševljenje djece, koje je imala prilike uživo doživjeti na radionicama Dizajn distrikta u Zagrebu, nije joj teško pomno provjeriti svaki šav, jer Gumbeki moraju biti savršeni.

Dosta je, kaže čitala stručnih radova, proučila dječji razvoj i psihologiju pa tako i došla do Gumbeka - nešto što će biti zabavno i pametno. Igračke su didaktičke - dobiju se u vreći - tako da svako dijete može samo složiti. Poanta je da se pomoću gumbića mogu slagati na razne načine.

Gumbeki mogu biti dvobojni i šareni. Dvobojni se mogu dovršiti bojicama, a šareni su za senzornu integraciju. Leina želja je da svako dijete ima svog Gumbeka, pa makar samo u dječjem vrtiću. Baš kao što su odrasla zagrebačka djeca imala plišance i čupavce iz radionice Leine bake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!