Inflacija utječe i na poskupljenje studentskog života

12.03.2023.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Poskupljenje studentskog života

Poskupljenje studentskog života

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ekipa HTV-a je istražila koliko je zbog inflacije poskupio studentski život u Varaždinu. Od pet tisuća studenata, koliko ih ondje studira, osamsto je u studentskom domu, a ostali ili putuju ili su u privatnom smještaju koji je poskupio. Ipak, studiranje je povoljnije nego u, primjerice, Zagrebu.

Studiranje u Varaždinu, kao doduše i u drugim hrvatskim gradovima nije nimalo jeftino. Hrana, režije, literatura, smještaj, sve je posljednjih godina poskupjelo.

Veliki je problem pronaći stan ili sobu koja nerijetko postiže cijenu od tristotinjak eura na mjesec. Jer, kaže agent za nekretnine Dražen Mesec u Varaždinu je potražnja za stanovima ogromna.

- Dosta se stanova u gradi gradu, ali to je još uvijek premalo. Da imamo 100 novih stanova u ponudi, danas poslijepodne bi sve bilo prodano. Cijena je od dvije do tri tisuće eura za kvadratni metar, rekao je Mesec.

Oni sretniji smješteni su u Studentskome domu koji je još uvijek za studente najpovoljnije rješenje.

- Cijene nismo još povećali, najvjerojatnije ih nećemo ni dirati. Cijene su od 495 kuna za trokrevetnu sobu pa do 815 kuna za jednokrevetnu, izjavila je Iva Ferenčak, referentica u uredu za smještaj.

Fakultet organizacije i informatike trenutno investira u nove objekte, javljaju se na natječaje, a cijenu školarine nisu povećavali.

- Infrastruktura koju pruža grad, od fakulteta, studentskog doma, restorana. To je sve novo i prilagođeno za studente, izjavila je Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

Za Luciju Zrna, studenticu druge godine ekonomije i poduzetništva Varaždin je bio prvi izbor. 

- Ja sam smještena u privatnom smještaju i nisu mi se ipak drastično cijene povećale i ako uspoređujem sa Zagrebom najam je ovdje ipak jeftiniji, kazala je Zrna, studentica. 

Iako država subvencijama i stipendijama standard studenata pokušava popraviti, mnogi teško drže korak s poskupljenjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!