Mladi u borbi protiv korupcije

03.09.2021.

22:16

Autor: Sara Badžek/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Mladi protiv korupcije

Mladi protiv korupcije

Foto: Sara Badžek / HRT

Povlačenje veza za zdravstvene i obrazovne usluge, zapošljavanje preko poznanstva - dio su hrvatske svakodnevnice, redovito pokazuju i istraživanja. O tome što je korupcija te kako se boriti protiv nje, na petodnevnom programu u Varaždinu uče mladi od 16 do 24 godine.


Čitamo o njoj. Živimo s njom. Toliko je ukorijenjena u društvu da je često i ne prepoznajemo.

- Korupciju bi definirao kao bilo koji način dolaska do sredstava, koji nismo postigli na legalan način, govori Ivan Belezni, polaznik programa.

Tražimo veze, varamo na ispitima, dajemo mito. Malo tko se barem jednom nije susreo s korupcijom.

- Susrećem se s tim još od osnovne škole, sve od zapošljavanja.Vrlo je tužno, jer jednog dana znam da ću se morati zaposliti i voljela bi raditi u ovoj državi, a nažalost, mlade to tjera, jer kada vide da je korupcija problem, odustanu i odu u drugu državu, naglašava Ivana Perović, polaznica programa.

Ivana je odlučila biti proaktivna. S vršnjacima sudjeluje na petodnevnom programu Youth voice for Integrity koji se održava u Varaždinu.

- Kroz ovih nekoliko dana proći ćemo različite teme o tome kako se korupcija definira, manifestira u medijima, politici, zdravstvu, obrazovanju i kako mladi mogu progovarati protiv korupcije, govori Kaja Pavlinić, predsjednica Foruma za održivi razvoj Zeleni prozor.

Modele ponašanja često preuzimamo od starijih. Ističu organizatori, njih je teže promijeniti.

- Upravo zato krećemo od mladih jer stare više ne možemo promijeniti. Želimo isto tako mladima poručiti da politika nije jednako korupcija i da politika može biti poštena, naglašava Pavlinić.

Ovi su mladi odlučili krenuti od sebe i malim koracima mijenjati društvo u kojem živimo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!