19:03 / 15.07.2019.

Autor: Sunčica Findak/I.H./HRT

Konačni rezultati mature - čak 8748 negativnih ocjena iz hrvatskog i matematike

Arhivska fotogafija (foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Arhivska fotogafija (foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

I nikada manje kao ove godine ispita koji su riješeni 100 posto. Riješilo ih je samo 68 učenika.
Deseta državna matura bit će zapamćena po najlošijim rezultatima pristupnika. Na završenom ljetnom roku čak je 8748 negativnih ocjena iz matematike i hrvatskog, tisuću više nego lani. Samo 68 maturanata neki je od ispita riješilo 100 posto.

Osim matematike, od koje mnogi maturanti imaju noćne more, i rezultati iz hrvatskog, gdje je prosječna ocjena trojka, ili engleskog, gdje je nešto bolja četvorka, govore da bi razloge takvih rezultata - trebalo što prije utvrditi.

- Obrazovni sustav sa svim svojim sastavnicama treba preuzeti odgovornost za rezultate državne mature, smatra ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

A oni su takvi da se svi u Hrvatskoj čude, nažalost, s deset godina zakašnjenja. Jer negativnih je ocjena na ovoj državnoj maturi kao u priči! Od malo više od 30 tisuća pristupnika, njih 8478 palo je iz matematike i hrvatskog. Od toga čak 1041 gimnazijalac, ili 9,4%, za razliku od prošle godine kada je taj postotak bio upola manji.

U Centru se pitaju:

- Kada imate tisuću učenika koji imaju 1, 2 ili 3 boda pa se pitamo je li to njihova odluka da pristupe tim ispitima, rekao je Zlatko Zadelj iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ni najčešće ocjene na ispitima državne mature, i obveznim i izbornim, nisu baš sjajne: hrvatski 3, matematika 2, engleski niža razina 4, viša 3, fizika i psihologija 1, informatika 2.

I ove godine bilo je pokušaja varanja.

- Za četiri pristupnika poništeni su svi ispiti ljetnog roka jedan od njih imao je bubicu sa opremom, zatim šalabahter i dva mobitela koje su našli u džepu, kazao je Zadelj.

I nikada manje kao ove godine ispita koji su riješeni 100 posto. Riješilo ih je samo 68 učenika. Ali zato, prava je zvijezda godišnje mature Iva Barać iz Treće gimnazije u Splitu. Jedina je riješila dva ispita, i to iz matematike i fizike, 100 posto točno. Da je takav kontinuirani rad i na poboljšanju sustava obrazovanja, danas se ne bismo čudili ovakvim rezultatima ispita državne mature.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!