Medni dan u školama - tekuće blago hrvatskih pčelinjaka

07.12.2022.

20:06

Autor: HTV/IMS/Ivona Ramadža Ćolić/E.P.C.

"Medni dan" u šibenskoj školi Jurja Šižgorića

"Medni dan" u šibenskoj školi Jurja Šižgorića

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U osnovnim školama diljem Hrvatske obilježen je "Medni dan". Cilj tog nacionalnog projekta je educirati učenike, ali i roditelje o važnosti meda i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Više od 400 učenika prvih razreda šibenskih škola kući je ponijelo staklenku meda lokalnog proizvođača.

U staklenkama  tekuće blago iz hrvatskih pčelinjaka. Kući ga nose prvašići iz 847 škola diljem Lijepe naše. 


- Moramo jesti med zato što nam je zdrav za nas. I kada nas boli grlo da nam malo pomogne, zna to i Mia iz šibenske osnovne škole Juraj Šižgorić. 


Školskim mednim danom država promiče domaće pčelare i djecu uči da je med moćan. 


- Potičemo kod djece spoznaju važnosti meda i njegovog utjecaja na zdravlje, na imunitet i djece i odraslih. I da su radišne zujalice itekako važne. Jer one su oprašivači su bez premca, kazao je Žarko Peran, predsjednik pčelarske udruge "Pčela" iz Šibenika.


No, Hrvati med ne konzumiraju često.


- Negdje kilogram, kilogram do dva po čovjeku, kaže Željko Peran o potrošnji meda u Hrvatskoj. 


Na zdravlje iz žlice učiti se, stoga, valja od malih nogu.


Da je dar kvalitetan i domaći jamči i ambalaža - Nacionalna staklenka. Može se provjeriti tko je, gdje i kada med proizveo.

Tako i treba biti - kažu proizvođači. 


- Na našem tržištu redom se prodaje sve i svašta. Možemo naći proizvode koji su na bazi meda, a nisu med. Kupca dovode u zabludu, jer se nalaze na policama s medom, upozorio je Željko Peran. 


Upijali su školarci sve rečeno na Mednom danu. Ali i pozorno su listali darovano "štivo". Baš danas pčelari slave svog zaštitnika. I zaštitnika pčela svetog Ambrozija. Naučili su i legendu o njemu, ali i pričom o pčelici Jelici naučili mnogo o pčelama i medu.   


Staklenke su za prvaše ove godine punila 194 pčelara. U pet godina koliko se Medni dan održava, staklenke meda dobilo je gotovo 177 tisuća učenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!