Zavrzlame oko staklenke za med

11.10.2022.

09:54

Autor: Magdalena Šipić/M.M./Plodovi zemlje/HRT

Zavrzlame oko staklenke za med

Zavrzlame oko staklenke za med

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prošle su četiri godine otkako je medom napunjena prva nacionalna staklenka. U njoj, podsjetimo, mora biti isključivo domaći med označen naljepnicom Med hrvatskih pčelinjaka i jedinstvenim serijskim brojem kako bi kupci mogli provjeriti tko ga je, gdje i kad proizveo. Taj hvalevrijedan projekt pokrenut je kako bi se stalo na kraj krivotvorinama i nelojalnoj konkurenciji. No povjerenje potrošača, kažu pčelari, nakon toliko uložena truda više nije neupitno. Staklenke od 580 mililitara, naime, protivno Pravilniku našle su se u slobodnoj prodaji. I to ne napunjene medom, nego nekim drugim proizvodima.

Klimatske promjene sve su izraženije, a njihove posljedice sve vidljivije i teže. Mraz, tuča, poplava, suša. Ekstremi su sve snažniji i češći, a izazovi sve veći. I pošteđen nije nitko. Pa ni pčelari. Osobito dalmatinski.

- U Dalmaciji je godina ispodprosječna, dosta visoke temperature, suša, a na kraju krajeva nesretna bura koja je osam mjeseci propuvala u ovoj godini, tako da jednostavno ne možemo se u Dalmaciji pohvaliti, kaže Ivan Mravak, predsjednik Udruge pčelara Dalmacije.

- Dalmacija je specifična i inače, nisu paše kao na kontinentu bogate, škite su. Čak imamo godina kad smo sretni da nešto i prodamo, ističe Božidar Žuljević, Pčelarska udruga Trilj.

Pa se snalaze kako znaju i umiju. U potrazi za boljom pašom, ali i nacionalnom staklenkom.

- Problem je od početka distribucije te nacionalne staklenke na područje Dalmacije. Jednostavno nije dobro organizirano. To je jedna stvar, a druga je cijena staklenke koja je trebala biti kao i druge, a nije. Ona je znatno viša, kaže Zlatko Eleveđi, Udruga pčelara "Dalmatina", Zadar. 

A korist - nikakva.

- Nažalost nacionalna staklenka je doživjela fijasko. Zato što je dozvoljeno da se prodaje u trgovačkom lancu u maloprodaji. Staklenka ima broj, po tome možete znati tko je proizveo i koji je med, međutim sad se izgubila kontrola nad staklenkama od 580 mililitara što znači može tko god želi kupiti. A još šta je bitno u svemu po dampinškim cijenama. Samo da se isprazni skladište, kaže Mravak. 

- Najvjerojatnije je tvrtka koja se bavi distribucijom imala viška pa nije mogla riješit. To je kontra Pravilniku o korištenju Nacionalne staklenke. Nije se smjelo dogoditi da nacionalna staklenka ide u slobodnu prodaju. To je bio jedini način da se koliko-toliko zaštiti domaći med, dodaje Eleveđi.

Šteta je, kažu, golema. A prema svemu sudeći i teško popravljiva.

- S ovim se može svašta radit, jednostavno nije ono šta smo mi zamislili da će bit, ni približno nije jer sad ovi preprodavači su došli na svoje. Imaju nacionalnu staklenku, mogu staviti šta god hoće i prodavat pod ime koje želi, kaže Žuljević. 

Zlatko Eleveđi smatra da je HPS trebao imati malo veću ulogu i malo se bolje pobrinuti oko toga.

- Problem kako ga ja vidim je centralizacija saveza. Ignoriraju nas, barem takav osjećaj imamo. Mogu oni reći da ne ignoriraju, ali ipak kao da smo odsječeni. Nitko ništa ne zna. To mi sve plaćamo i smatram da su oni u obvezi da nas izvještavaju o radu, ističe.

- Evo sad se dogodilo i to da je mimo Statuta donesena odluka da predsjednik bude na plaći, u Statutu piše naknada. Tražimo sastanak, financijsko izvješće, ugovor o radu, međutim, mi ne dobivamo te informacije, dodaje Mravak, te dodaje da kada je rađen Pravilnik o držanju pčela nitko iz primorske Hrvatske nije bio u povjerenstvu. 

- Teške stvari se događaju i ne znam kako će to dalje ići. Radi se greška za greškom u savezu i mogu reći da ja nisam zadovoljan s radom saveza niti moja udruga, a imam saznanja da nisu ni drugi, ističe Eleveđi.

- Mora postojati red, svi smo legalisti i svi želimo, naprotiv, i savez da radi, da bude sve ok, da bude svima isto. Savez je dobrodošao, savez nije savez, savez smo svi mi pčelari, kaže Žuljević.

- Zna se tko je oformio savez, tko ga plaća. Bilo u Vukovaru, Međimurju, Istri, Dubrovniku - svi smo mi hrvatski pčelari, imamo zajedničke interese, stavove, želimo da nam svima bude bolje, međutim, savez je polariziran, sve je više nezadovoljnih, nisu to samo Dalmatinci i primorska Hrvatska, ima nezadovoljnika i s kontinenta i mi želimo da se to više ne događa i da se poštuje hijerarija odnosno statut. Statut je sveto pismo u HPS-u, ističe Mravak.

I branit će ga, poručuju, na sve moguće načine. Pa, ne bude li dogovora, premda to najmanje žele, čak i na sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!