Sveučilište u Splitu uvodi vlastitu proizvodnju hrane u studentskim menzama

06.06.2025.

07:00

Autor: Magdalena Šipić/Pe.F./Regionalni dnevnik/HRT

Splitski studenti imaju raznovrsnu i kvalitetnu prehranu, a uskoro će imati još bolju. Njihovi kolege s Mediteranske poljoprivrede i Agronomije Mediterana u sklopu terenske nastave, nakon zobi i vinove loze, okušali su se i u uzgoju krumpira, a sav urod iskoristit će se u pripremi obroka za njihove kolege koji se hrane u restoranima Studentskog centra.

Od variva, juha i pečenja do složenaca, salata i kolača. U najvećemu splitskome studentskom restoranu - nema čega nema.


- Sveučilište u Splitu zasigurno ima najbolju prehranu na razini Hrvatske, a možemo reći i Europske unije pogotovo kad znamo da se ulaže kontinuirano u studentsku prehranu, ispričao je Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.


I osluškuju potrebe korisnika.


- Ta se tema povlači svaki dan na susretima studenata, a vide se i komentari na recenzijama, rekao je Milan Tandara, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.


O izboru i cijenama, ali i kakvoći namirnica.


- Što je kvalitetnija hrana, bolje je za nas studente, komentirao je Tomislav Miličević, student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.


A nevažno nije ni podrijetlo hrane pa će jelovnike Studentskog centra uskoro obogatiti i krumpir sa sveučilišnog pokušališta iz sinjskih Glavica.

- Europska strategija od polja do stola je ta koja nas motivira i daje nam smjernice da bismo ono što konzumiramo trebali sami proizvoditi, ispričao je izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš, dekan Agromediteranskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.


Što je hvalevrijedno, ali i višestruko korisno. 


- Mogu naučiti terenska znanja, a bit će sigurno lijepo kad u Studentskom centru budu konzumirali našu hranu, rekao je Dino Ćukušić, student Agromediteranskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.


- Ako taj krumpir ili ostalo povrće već dobijemo, zašto bismo ga bacili, to nema smisla, naravno da je bolje da to podijelimo sa svojim kolegama, komentirao je Mario Ćukušić, student Agromediteranskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.


A zasad će ga biti i 15-ak tona.


- Studentski centar na dnevnoj razini proizvede preko 15 tisuća obroka, krumpir se najviše traži, zaključio je Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra Split.


Pa svakako planiraju i veću proizvodnju, ali i bogatiju ponudu. Od svježeg voća i povrća do maslinovog ulja i vina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!