Stoljetni kolač iznjedrio moderniju inačicu - Blatsku tortu

01.11.2022.

12:26

Autor: Stana Živkušić/V.K./Dnevnik/HRT

Blatska torta

Blatska torta

Foto: HTV / HRT

U Blatu na Korčuli na poseban se način obilježavaju svetkovine Svih svetih i Dušnog dana. Stoljetni kolač posebnog okusa i mirisa, Lumblija iznjedrio je svoju moderniju inačicu  Blatsku tortu. Te slastice simboliziraju ljubav i zajedništvo, a posebno su važne u vrijeme kada se prisjećamo onih koji više nisu s nama. 

U Blatu ovih dana sve miriše na lumbliju. Tradicionalna slastica simbol je zajedništva, a posebno se veže za one koji nisu tu. Tako i za blatske iseljenike koji su trbuhom za kruhom napustili svoje domove.

- U tom vremenu neimaštine kad nisu imali što ponijeti sa sobom, nosili su upravo te okuse i mirise svoga zavičaja. Miris lumblije je ono što ih veže uz rodni kraj, govori Ivana Sardelić, ravnateljica ustanove u kulturi "Blatski fižuli".

Lumblija je, prema legendi, nastala iz ljubavi francuskog vojnika i Blajke, a taj dvjesto godina star kolač, iznjedrio je i novu slasticu, Blatsku tortu.  

- Sastojci su zapravo svi oni što idu u lumbliju, znači začini- klinčići, oraščić, muškatni oraščić, cimet, orasi, bademi, naravno maslinovo ulje. U kremi je čokolada, naranča i orasi tako da je opet tradicionalna, rekla je Kristina Sardelić, slastičarka. 

Te su slastice nezamislive bez varenika - domaćeg sastojka napravljenog od biranog grožđa, koji daje posebnu aromu

- I Blatska torta i lumblija su jedinstvene, neponovljive, svaka na svoj način, svaka te odmah kupi, naglašava Ivana Cetinić iz Blata.  

- Nikada nisam probala ništa takvo, zaista okusom podsjeća na lumbliju, ali je totalno drugačija i posebna, govori Franciska Jurišić Bačić iz Blata.

Lumblija stara 2 stoljeća, a torti tek peti rođendan. A obje nastale iz ljubavi prema bližnjemu.

-Još uvijek se nadam da za 100-200 godina će se tamo neke nove generacije sjetiti mene pa će reći "znaš, to ti je ona Luška, pa Bože kako ne znaš, Luška- došla u Blato, odradila tortu i još je posvetila mužu, rekla je Kristina slastičarka. 

Dva svijeta i mnogo emocija utkani u samo dvije slastice. Koje nose jasnu poruku - ne zaboravi me.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!