Mladi nemaju baš naviku štedjeti

31.10.2022.

21:53

Autor: Irena Košar/Dnevnik/P.F./HRT

Mladi nemaju baš naviku štedjeti

Mladi nemaju baš naviku štedjeti

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetski je dan štednje, a prema posljednjim istraživanjima srednjoškolci u Hrvatskoj nemaju baš naviku štedjeti. Njih čak 65% smatra da je novac samo za trošenje. Budući da se način na koji djeca i mladi gledaju na novac, često prenosi i na odraslu dob, stručnjaci smatraju da bi što ranije trebali početi učiti o financijskoj pismenosti.


Kako odgovorno upravljati novcem neki od učenika uče dva puta mjesečno u produljenom boravku. Jedna od tema je i štednja.

- Ja štedim tako da naprimjer dobijem neke novce za rođendan i onda stavim u jednu kasicu i onda si štedim, objasnila je Rebeka, učenica u OŠ Odra.

Financijska pismenost jedna je od ključnih životnih vještina. Stručnjaci napominju da bi se s djecom već od malih nogu trebalo razgovarati o finacijama, no često to nije tako.

- O tom se ne razgovara zato jer većina roditelja i sami nisu baš sigurni u svoja financijska znanja i misle da djecu s time ne treba opterećivati, smatra Marina Ralašić, udruga Štedopis. 

Većina školaraca od roditelja dobije mjesečni džeparac, kojim, kažu, nije jednostavno upravljati.

- Dogodilo mi se da ga odjednom potrošim jer nađem nešto što mi se svidjelo, pa se bojim da poslije toga neće biti, pa odmah kupim, rekla je učenica Zara iz Zagreba.

Kako odgovorno raspolagati novcem - učenici imaju priliku naučiti u školi i to na vrlo traženoj - izbornoj nastavi iz financijske pismenosti.

- Jedna od poglavlja su financijski posrednici i financijski proizvodi gdje mi prolazimo kroz ulogu banaka, osiguravajućih društva,istaknula je Martina Primorac Krmpotić, prof. matematike i statistike, Hotelijersko-turistička škola Zagreb.

- Najviše sam naučila da trebamo racionalno koristiti novac, znači paziti na što koristimo i koliko, a i nekako sam smanjila impulzivnu kupnju, kazala je učenica Dorotea iz Dugog sela.

A osim teorije, ističu u školama, nužni su i češći posjeti financijskim institucijama.

- To su poslovne banke, to je naša centralna banka, gdje učenici svakako iz prve ruke mogu dobiti informacije od osobnog bankara, od šalterskog radnika, istaknuo je Miroslav Begić, prof. ekonomske grupe predmeta, Srednja škola Dugo Selo.

Prva prava životna škola za neke učenike bit će odlazak na studij u drugi grad. A znanje koje su stekli o pravilnom raspolaganju novcem - sigurno će im koristiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!