Angie Firm Penava je najčitateljica u 2022. godini

11.05.2023.

14:09

Autor: V.K./HRT/Hina

Najčitateljica u 2022. je Angie Firm Penava

Najčitateljica u 2022. je Angie Firm Penava

Foto: HTV / HRT

Dvanaestogodišnjakinja Angie Firm Penava, koja je u 2022. posudila i pročitala ukupno 140 knjiga, proglašena je u četvrtak Najčitateljicom u izboru Knjižnica grada Zagreba (KGZ).

Angie Firm Penava, članica knjižnice Savski gaj koja je lani u prosjeku čitala više od 2 knjige tjedno, na konferenciji za novinare kazala je da najviše voli čitati pustolovne i fantastične romane, među kojima su joj najdraži "Vozači", "Kopači", "Letači", tri romana serijala "Bromelijada" Terryja Pratchetta, "Amari i braća noći" B.B. Alstona i "Zmaj ispod staroga grada" Krunoslava Mikulana. Učenica je osnovne škole Horvati, a osim čitanja, u slobodno vrijeme trenira badminton, crta, svira gitaru, glumi, uči engleski i druži se s prijateljicama.

- Ne mogu zamisliti dan bez čitanja, čitam prije spavanja i nakon aktivnosti. To je sve što radim, jedva da idem van, rekla je Najčitateljica Angie.

KGZ su joj dodijelile besplatno članstvo do njezine 18. godine, a osvojila je i druge nagrade, kao što su komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Ibis grafika, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga i Muzejski dokumentacijski centar. Gradsko kazalište Žar ptica dalo joj je godišnju pretplatu na predstave, a tvrtka Microline bežične slušalice.

- Ovo je jedan od projekata kojime nastojimo poticati čitanje i ljubav prema knjizi, istaknula je pomoćnica ravnateljice KGZ-a Ismena Meić, dodavši da tome pridonosi i besplatan upis djece do navršenih 15 godina.

Izbor za Najčitatelja godine organizira se već 22 godine zaredom. Svaka knjižnica bira svog najčitatelja, dijete u dobi od 12 do 14 godina, koje je u protekloj godini pročitalo najviše knjiga.

Ovogodišnjih 40 finalista okupit će se na završnoj svečanosti uz dodjelu nagrada i mlade glazbenike škole El Musicante u petak, 12. svibnja na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice,

Više doznajte u prilogu Dinka Kreštalice:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!