Od pera i tinte do filma - kako se mijenjala nastava hrvatskog jezika

20.04.2023.

17:00

Autor: Vlatka Kalinić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Predmet: Hrvatski

Predmet: Hrvatski

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nakon Zagreba i Dubrovnika, izložba "Predmet: Hrvatski" otvorena je i Gradskom muzeju u Vukovaru. Od pera i tinte do filma, mijenjao se i predmet materinskog jezika u školama baš kao i mediji u kojima ga čitamo, slušamo i govorimo.

"Predmet: Hrvatski" interaktivan je prikaz nastavnog predmeta od njegova uvođenja u pučke škole pa sve do posljednje reforme. Izložbu je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Klupe na koje su svoja imena urezivali učenici pučkih škola početkom prošloga stoljeća podsjetnik su da je 1910-ih najpismenija regija bila je upravo srijemska - o tomu svjedoče svjedoče povijesni izvori koje predstavlja izložba.

- To se ovdje može vidjeti na karti jako dobro, da je nepismenost u Dalmaciji bila izrazito visoka, tamo je pismenih bilo 30 posto a u Srijemu je nepismenih bilo 30 posto, ističe suautorica izložbe, prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje.


"Predmet: Hrvatski"

"Predmet: Hrvatski"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Matoševa svjedodžba s jedinicom iz hrvatskog


- Jedna od zanimljivosti koje smo izdvojili za postav izložbe u Vukovaru su izvještaji vukovarske gimnazije gdje je ravnatelj bio Josip Vitanović. Nama je ovdje zanimljiv kao autor školskih gramatika, priručnika i čitanki, napominje suautorica izložbe, doc. dr. sc. Ana Ćavar.

Posjetitelji vukovarskog Gradskog muzeja mogu vježbati krasopis perom i tintom, ali i ispitati svoje znanje jezika na suvremenim nastavnim pomagalima. Tu su i povijesne pikanterije, poput Matoševe svjedodžbe s jedinicom iz hrvatskog.

- Izložba obuhvaća mnogo toga: od jezika, književnosti, lektire, medija, vjerujem da će ljudima biti zanimljiva i da će naučiti nešto novo i kroz taj komparativni pristup, kaže kustosica izložbe Karla Pudar.

Suvremena, edukativna i interaktivna, izložba će se jednako svidjeti onima koji tek uče svoja prva slova, kao i onima ili se s desetljećima odmaka prisjećaju najljepšeg đačkog doba.

Matoševa svjedodžba

Matoševa svjedodžba

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!