Ogulin još jednom postaje grad iz bajke

10.06.2021.

15:07

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Festival bajki

Festival bajki

Foto: Ana Slopek / ilustracija

Festival bajki u Ogulinu održat će se od 11. do 13. lipnja, a publici će uz pripovijedanje kao okosnicu festivala, ponuditi i niz predstava, izvedbi uličnog teatra te kreativnih radionica.

Jedna od najvećih i najmaštovitijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj ove se godine vraća u dva termina, a detalje o programu doznali smo od direktorice Turističke zajednice grada Ogulina Sonje Drašković Dedić, pripovjedačice i vlasnice obrta za pripovijedanje i turističko vođenje Živa riječ Sabine Gvozdić  te od djelatnica Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke Sanje Kolić Di Brita koja je utjelovila samu Ivana Brlić Mažuranić - ugostili smo ih u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Za vrijeme festivala koji kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva veliča ime najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić, rođene Ogulinke, gradske će ulice i trgovi poprimiti ruho festivalskih scena i postati poprište interakcije izvođača i publike, kreativnog stvaralaštva i pozitivne energije, najavljuju organizatori.


Pripovijedanje je u središtu festivalskoga programa pa organizatori uz ostalo najavljuju "Susret s Ivanom i Hansom kroz umjetničko pripovijedanje i igru" u izvedbi Marijane Mary Mrvoš, tu su i "Div i sreća" koje pripovijeda Sandra Vukoja, a najavljen je i gost iz Amerike Perry Ground s pričama iz daleka.


Osim svakodnevnoga pripovijedanja u Đulinom vrtu u prijepodnevnim i popodnevnim satima, ove je godine novost pripovijedanje na Kleku pa se tako u nedjelju u 12 sati može poslušati bajka "Vještica" u izvedbi Sabine Gvozdić.

- Bajke bude maštu, inspiriraju. To ćemo činiti i ovih dana – u naravi to izgleda prekrasno. U Ogulinu imamo otvorene kulise, sva događanja su na otvorenom, imamo prekrasan amfiteatar u kojem pripovijedamo bajke – bit će tri dana pripovijedanja, kaže Gvozdić.

Festival bajke otvara se u petak, 11. lipnja, kada će publika moći pogledati predstave "Sunce djever i Neva Nevičica" kazališta Mala scena i "Osmijeh, sreća, dječja lica i jedna priča pričalica" Šarenoga svijeta Zagreb.


Tijekom festivala moći će se pogledati niz predstava kazališta Mala scena, Šareni svijet, Vila Magic, Cirkultura, Kazališne udruge MIST, Udruge Kozlići, Plesne škole Alegria i Teatra Barakuda.


Tu su i radionice Escape the city, Izrada kraljevne krune, Vilinski kutak za izradu vilinskih vjenčića, Stakleno-drvena priča, Izrada cvijeća od najlon čarapa, Pišem svoju bajku, djeca do 9 godina moći će sudjelovati na Veselom turniru u tenisu, a na jezeru Sabljaci održat će se radionica izrade i puštanja zmajeva.

S obzirom da je najposjećenije i nezaobilazno mjesto mnogih posjetitelja u Ogulinu, „Ivanina kuća bajke“ će u vrijeme festivala prigodno biti otvorena duže nego inače, do 19 sati.

- Priključili smo se i prigodnim kreativnim radionicama, a bit će otvorena i privremena izložba posvećena temi prijateljstva između Regoča i Kosjenke, koju su izradili djelatnici i djeca dječjeg vrtića Zapruđe, kaže Sanja Kolić Di Brita, djelatnica Centra za posjetitelje „Ivanina kuća bajke“.

U subotu navečer održat će se Bajkoviti pub kviz Silvija Pleštine, a u nedjelju Izložba malih životinjica i izložba ptica u organizaciji udruga Krstokljun i Ogulinac.

Sonja Drašković Dedić, direktorica turističke zajednice grada Ogulina, kaže kako će za one koji nemaju vlastiti prijevoz biti organiziran prijevoz turističkim vlakom „Karlekom“, koji će voziti iz Zagreba i Karlovca do Ogulina, a program pripovijedanja kreće već u samom vlaku. Dodaje kako je ove godine, u suradnji sa planinarskim društvom Klek, organizirana planinarska tura na Klek gdje će Sabina Gvozdić pripovijedati bajku.

Osim toga, u Ogulinu se posjetiteljima nude i razne druge zanimljive aktivnosti, poput tečaja letenja na metli.

- Posjetitelji program mogu naći na web stranici 16ogfb.com, tako da mogu vidjeti što ih zanima i što bi htjeli posjetiti – tri dana, od jutra do navečer, imamo aktivnosti, kaže Drašković Dedić.


Prošle je godine zbog epidemiološke situacije Festival bajki u Ogulinu s lipnja morao biti prebačen u rujan pa su ove godine organizatori odučili festival održati u dva termina te će se osim u lipnju festival održati i drugi vikend u rujnu.

Ogulinski festival bajke, 2019.

Ogulinski festival bajke, 2019.

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!