20:23 / 29.12.2021.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/P.F./HRT

Pohađanje škole na potresom pogođenoj Banovini

Srednja škola Glina

Srednja škola Glina

Foto: Dnevnik / HRT

Potres na Banovini razrušio je i oštetio i škole, osnovne i srednje, pa su se djeca i mladi, osim s pandemijom i nastavom na daljinu - suočili i s brigom za sigurnost svojih obitelji. Već godinu dana svaki novi dan, prepun problema, dijele sa svojim učiteljima.


Dok se spremaju za studij u Zagrebu, iza Ane i Josipa, glinskih maturanata, godina je koju netko od njihovih vršnjaka teško može i zamisliti.

- Moja kuća uopće nije stradala, ali vidjela sam što se dogodilo drugim ljudima, tako da ja sam jako sretna i molim se Bogu što sam tako dobro prošla, rekla je Ana Rom, maturantica u Srednjoj školi Glina.

- Nismo bili u svojoj školi koja je stradala u potresu, ove godine nemamo tu pravu školu. Imamo školu kakvu imamo, montažnu, ali ipak smo u svojoj Glini i to je najvažnije, smatra Josip Škrinjarić, maturant u Srednjoj školi Glina.

Pokazalo se, da su im dnevne obveze i povratak u školu svima pomogli da nakon potresa krenu dalje.

- Oni su bili ti koji su se okrenuli prema budućnosti, i koji su nas, povukli za sobom, da i mi odrasli sve to lakše prebrodimo, istaknula je Ljerka Iharoš, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Glina.

Petnaestak glinskih srednjoškolaca još je ili u kontejnerima ili kod rodbine, izvan svojih domova. Zato je volonterski klub škole aktivniji nego ikad prije.

- Želimo nekako ukazati na to da se i nakon potresa potresa i korone može dalje održati ovaj život, navela je Mia Mrazek, članica Volonterskog kluba, Srednja škola Glina.

Ako želimo zadržati život i mlade u Petrinji, što prije treba izgraditi novu srednju školu, poručuje ravnatelj Orlić, dok projekt čeka dozvole.

- Mi smo strukovna škola, bez praktikuma, bez priče koju gradimo godinama. Nadam se da ćemo imati školu i da nećemo imati problema s upisima sljedeće godine, rekao je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

- Dio djece više ne živi u uvjetima u kakvim je živio prije, naravno da ima i situacija gdje su roditelji nezaposleni, oni i sami su u razdoblju adolescence kad se nose sa svojim razvojnim problemima, smatra pedagoginja Sanja Glibo, Srednja škola Petrinja.

Škole su dobile i brojne donacije, i učenici i profesori pomažu svima u potrebi.

- Svaki tjedan nam netko dođe, zove nas, nešto donese, to nam vraća vjeru u ljude, tu je nama netko podrška, naglasila je Robertina Štajdohar, ravnateljica OŠ Glina.

I ta vjera u ljude zadržava ih u kraju, u kojem ih, kažu, svako toliko nešto prodrma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!