Pred učenicima pomorske škole gostuju iskusni pomorci

20.01.2023.

07:10

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Pomorska škola

Pomorska škola

Foto: HTV / HRT

"Ćakulajmo o moru" novi je projekt splitske Pomorske škole u kojem pred učenicima gostuju iskusni pomorci. Danas je prvi gost bio kapetan Žarko Buljević koji je prije točno deset godina kao prvi na svijetu sa LNG tankerom za prijevoz ukapljenog plina prošao takozvanom Sjevernom rutom preko Arktičkog mora od Norveške do Japana.

Sjeverna ruta pomorski je pravac koji uvelike skraćuje put između zapadne Europe i Dalekog istoka. Umjesto 40 plovi se 28 dana. Kapetan Buljević zapovjedao je LNG tankerom dugim 300, a širokim 50 metara koji je kao prvi takav brod 2012. prošao sjevernom rutom.

- Zbog toga što su uštede velike, kraći je put i izbjegavamo Crveno more i Indijski ocean gdje ima pirata, gdje je opasnost veća, ovdje imamo opasnost leda, mora teških, vremenskih uvjeta, objašnjava kapetan Žarko Buljević.

Temperature su često niže od -30, na otvorenom se tada ne može biti dulje od nekoliko minuta, no zato pomorci imaju prigodu gotovo svakodnevno gledati polarnu svjetlost ili susretati polarne medvjede. Sjeverna ruta koristi se od svibnja do studenog, no na žalost zbog klimatskih promjena bit će sve prohodnija.

- Sve je manje i manje leda, sve je više dana u godini koje prolazimo i sve su bolji brodovi s većom snagom motora koji prolaze ta mora, kaže kapetan Buljević.

Učenici su čuli mnogo zanimljivih i korisnih informacija.

- Definitivno je bilo zanimljivo, dalo mi je veliku motivaciju za budućnost, za otići na neki brod, sad hoće li to biti LNG ili neki putnički to ćemo vidjeti, što život donese, ali ja se nadam da će sve biti dobro u budućnosti i da ću završiti na nekom ovakvom brodu, kaže Ivan Ponoš koji ide u 4. razred Pomorske škole u Splitu.

- Prilika koja je stvarno jedinstvena, da iz prve ruke saznamo kako to izgleda, sama navigacija i sam rad na brodu i da se informiramo o stvarima koje se nama čine zanimljive, rekao je Niki Krstičević iz Pomorske škole Split.

Kapetan Buljević dobio je prigodne darove od škole koju je završio sad već davne 1982. godine. Projekt 'Ćakulajmo o moru'' ide dalje.

- Ovo je prvo gostovanje u projektu "Ćakulajmo o moru", a planiramo jednom mjesečno imati goste, prvenstveno učenike naše škole, kazala je prof. Marijana de Marchi iz Pomorske škola u Splitu.

Učenicima je poručeno i da na tržištu ima posla, važno je da se prijavljuju u pomorske agencije i još važnije da usavršavaju znanje engleskog jezika i informatičke vještine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!