Prijavite se na natječaj za najljepši školski vrt

16.03.2021.

08:59

Autor: HRT

Najljepši školski vrtovi

Najljepši školski vrtovi

Foto: HRT / HRT

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozivaju i ove godine sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno obrazovne ustanove za djecu i mlade u Hrvatskoj da se jave na natječaj "Najljepši školski vrtovi 2021."! Natječaj je otvoren do 15. travnja, a prijave se, uz popunjen obrazac, opis vrta i fotografiju šalju na adresu najljepsi.vrtovi@hrt.hr.

Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, poslati fotografiju i opis školskog vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve radi u vrtu.

Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine.

Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o nagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti krajem studenoga dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u sljedećim kategorijama:

    1. Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH

    2. Najljepši vrtić u RH

    3. Najljepša učionica na otvorenome (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja)

    4. Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

    5. Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede)

    6. Najljepša područna škola u RH

    7. Nagrada za kontinuitet

Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Kako bi prijaviteljima bilo lakše utemeljiti i održavati školske vrtove, ovo su neki od osnovnih elemenata:

    • ukrasni grmovi

    • ukrasno drveće (skupna ili pojedinačna stabla)

    • sezonsko cvijeće

    • trajnice

    • sukulentne biljke

    • ljekovito i začinsko bilje

    • travnjak

    • jezerce za uzgoj vodenoga bilja i životinja

    • pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak

    • pojedinačna stabla maslina ili maslinik

    • povrtnjak

    • kompostište

    • živica – u slobodnom rastu ili oblikovana

    • klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik…

Svi navedeni elementi nisu obavezni, ali postojeće treba oblikovno, estetski i funkcionalno povezati u skladnu cjelinu jer ljepota vrta ovisi i o međusobnom skladu i povezanosti svih elemenata.

Preporučuje se voditi fotodokumentaciju o radovima.

Prosudbeno povjerenstvo tijekom obilaska razgledava vrt, daje stručne savjete učiteljima i djeci kako ispraviti nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje one koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Molimo vas da prijave pošaljete na adresu: najljepsi.vrtovi@hrt.hr


Svim sudionicima natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju školskih vrtova i okoliša te vas već sada pozivamo na završnu svečanost koja će se održati u studenom u televizijskom studiju Hrvatske radiotelevizije.

Projekt "Najljepši školski vrtovi" provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te mnogih donatora.

NAPOMENA : Zbog nestabilne epidemiološke situacije Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja zadržavaju pravo prekida projekta

Voditeljica projekta Đurđica Čočić

Voditeljica projekta Đurđica Čočić

Foto: Krasnodar Peršun / HRT

Ekološko obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije "Najljepši školski vrtovi" utemeljen je 1995. godine s idejom da djeci koja se vraćaju nakon progonstva u svoje ratom razrušene škole, omogući lakše praćenje nastave kroz osmišljavanje izgleda svojega školskog vrta. Projekt je počeo u emisiji Hrvatskoga radija Slušaj kako zemlja diše, autorice Lidije Komes. Tijekom godina projekt se proširio pa tako u njemu mogu sudjelovati svi vrtići, osnovne i srednje škole, učenički domovi, centri za odgoj i obrazovanje, domovi za djecu te domovi za odgoj djece i mladeži u Republici Hrvatskoj.

U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. Neki su vrtovi, kao na primjer vrt OŠ u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije, vrt Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu, postali turističke atrakcije kako domaćim tako i stranim turistima.

U sklopu projekta održavaju se stručni skupovi o utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama; tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.

Nositelj projekta je Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i brojnih donatora.

Natječaj je otvoren do 15. travnja , a prijave se, uz popunjen obrazac, opis vrta i fotografiju šalju na adresu najljepsi.vrtovi@hrt.hr.

Projekt "Najljepši školski vrtovi" u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima.

Svim sudionicima natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju školskih vrtova i okoliša te vas već sada pozivamo na završnu svečanost koja će se održati krajem studenoga u televizijskom studiju Hrvatske radiotelevizije.

Voditeljica projekta je Đurđica Čočić. Producent je Robert Flojhar, a redateljica Vesna Švec Hercigonja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!