Prof. Leko: Podaci o pretilosti djece su alarmantni

29.06.2022.

11:44

Autor: DJH/HRT

Prof. Leko: Podaci o pretilosti djece su alarmantni

Prof. Leko: Podaci o pretilosti djece su alarmantni

Foto: HTV / HRT

Zadar je domaćin 30. izdanja Međunarodnog znanstvenog stručnog skupa „Kineziologija u Europi – izazovi promjena“. Skup se održava od 29. lipnja do 2. srpnja, a tim se povodom okupilo 350 stručnjaka iz cijele Hrvatske kako bi, između ostalih, raspravljalo i o gorućoj temi sve veće pretilosti kod djece osnovnoškolskog uzrasta. Predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof.dr.sc. Gordan Leko kaže kako su podaci alarmantni.

- Kod djece od 8 do 9 godina starosti, 35 posto njih je pretilo. Kad općenito govorimo o dječacima i djevojčicama, između 31 i 39 posto njih ima prekomjernu težinu. Jedna od glavnih tema našeg skupa je da usporedimo naše programe tjelesno-zdravstvene kulture, ali i ostalih programa sa programima u Europi. Cilj nam je povećati fond sati nastave tjelesno-zdravstvene kulture i uvesti taj famozni treći sat u nastavu od 5. do 8. razreda osnovne, te srednje škole. U usporedbi s ostalim zemljama Europe, značajno zaostajemo po fondu sati nastave, objašnjava.

Smatra kako prostora za uvođenje dodatnog, trećeg sata, svakako ima.

- Smatramo da je to nužno te da je to primjenjivo na svu djecu Hrvatske. Taj treći sat bi trebao popuniti prazninu i sanirati negativne efekte svih ovih negativnih posljedica u posljednje vrijeme – smatramo da je sada pravo vrijeme za to. Postoji i mogućnost, dodaje, ponovno uvođenje obaveznog učenja plivanja u osnovne škole, što je bila obaveza do 2010. godine.

Ističe kako su vidljiv efekti posljednje dvije godine online nastave i ukidanja izvannastavnih aktivnosti.

- Zbog toga imamo dva značajna izlaganja na ovom skupu, vezano uz covid i post-covid – kako primjenjivati online nastavu u ovakvim uvjetima, te kako sanirati negativne efekte covid pandemije sa tjelesnim vježbanjem. Ovdje ne govorimo o sportu, nego o kretanju kao faktoru zdravlja koji će onda ostvariti pozitivne efekte na zdravstveni status djece, kaže Leko.

U sklopu kongresa, organizirat će se mnogobrojne radionice i različite sportske aktivnosti, a bit će tu i zajedničkog programa s Hrvatskim olimpijskim odborom.

- HOO je aktivni sudionik ljetnih škola. Ove godine će seminaru prisustvovati 45 trenera nacionalne selekcije, a glavna tema je oporavak. Osim toga, bit će prezentiran i novi program HOO-a – Centar za vrhunske pripreme sportaša, a Hrvački simpozij će se održati u organizaciji prof. Pavića gdje nam dolaze brojni znanstvenici iz svijeta. Taj će sportski dio biti značajno pokriven u ljetnoj školi. Što se tiče radionica, organizirali smo nekoliko, a jedna od njih je nogomet – zasebno za žene, zasebno za muškarce. Tu će se uključiti nogometni klubovi iz Zadra, i futsala i velikog nogometa. Cilj je primjena nogometnih elemenata u nastavi tjelesno-zdravstvene kulture. Bit će i radionica badmintona, kao i tečaj plesa iz line dance-a i salse, objašnjava prof. Leko.

Skup, dodaje, pokriva 5 segmenata – edukacija, sport, sportska rekreacija, kineziterapija, te predškolski odgoj i primarno obrazovanje. „Iz svih tih područja nam dolaze stručnjaci iz Hrvatske i svijeta. Svaka sekcija će se održavati zasebno.

- Puno je toga što Hrvatska može naučiti od stranih stručnjaka. Iz Mađarske će nam prezentirati strateške dokumente za uvođenje povećanog fonda sati tjelesno zdravstvene kulture – oni tjedno imaju 5 sati tjelesnog u osnovnim školama. Prof. Kaleha će u segmentu sporta HOO-a prezentirati svoja izlaganja vezano uz oporavak. Doći će i profesorica iz Makedonija, koja će prezentirati njihova iskustva u online nastavi za vrijeme pandemije. Više ćemo znati kad čujemo izlaganja, jer su i nama i njima neke od ovih tema još uvijek nove, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!