Programi razmjene učenika njihov su prozor u svijet

12:55 / 21.05.2022.

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mobilnost učenika

Mobilnost učenika

Foto: HTV / HRT

Donosimo vam priču o učenicima iz male osnovne škole u Velikoj Ludini, u blizini Ivanić-Grada. Svojim višegodišnjim sudjelovanjem u programima razmjene Europske unije zaslužili su trajnu akreditaciju pa sada bez prijave sudjeluju u programima. U posljednjem Tjednu mobilnosti u goste su im došli vršnjaci i profesori iz Njemačke i Portugala.


Sofija iz Njemačke i Lara iz Portugala vršnjacima iz Velike Ludine održale su prezentaciju o opasnostima elektroničkog otpada.

- Elektronički otpad velik je problem, ljudi ne znaju gdje ga odložiti, šteti okolišu, opasan je za zdravlje, kaže Lara, učenica na razmjeni, Portugal.

Svi zajedno odlučili su pitati europarlamentarce imaju li rješenje za sigurno odlaganje elektroničkog otpada. Pitanje nije ostalo bez odjeka.

- Iskreno, super je jer nemamo prilike pričati s nekim bitnim za našu zemlju, rekla je Dora, učenica OŠ Ludina, Velika Ludina.

- Pokazali smo im da taj EU parlament nije nešto udaljeno, nedostižno, već da oni sami s 12,13, 14 godina već danas mogu iskomunicirati i dobiti odgovore, kaže Dejan Šiptar, knjižničar, OŠ Ludina, Velika Ludina.

Programi razmjene učenika njihov su prozor u svijet, odlučili su u Velikoj Ludini, i u školi i u općini.

- Jako je zabavno putovanje u druge države, npr. prvo iskustvo s avionom, kaže Lucija, učenica OŠ Ludina, Velika Ludina.

- Jedan dio roditelja sudjeluje u davanju večere, zakupili smo jedini hotel u okolici, dio kolektiva, učitelja sudjeluje svaki dan u aktivnostima koje imamo, kaže Tomislav Pavlović, ravnatelj OŠ Ludina, Velika Ludina.

- Vidite što je kod njih dobro, pokušavamo sve što je dobro primijeniti kod nas u školi, govori Damir Belavić, učitelj matematike, OŠ Ludina, Velika Ludina.

Putovanja nas ponovno zbližavaju, slažu se i učitelji iz zemalja partnera na projektu.

- Sretni smo što opet putujemo, treba sve organizirati, letove, COVID potvrde, ali vrijedi putovati i upoznavati ljude i zemlje diljem Europe, poručuje Miriam Ahrens, prof. glazbene kulture na razmjeni, Njemačka.

Kad se bolje upoznamo, poručuju svi, lakše ćemo se dogovoriti o zajedničkoj budućnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!