15:15 / 03.10.2018.

Autor: T.V./Hina

Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Bolu na Braču

-

-

Foto: - / -

Konkurencija ovogodišnje, 56. Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece, koja će se održava u Bolu na Braču do 7. listopada, donosi 89 filmova osnovnoškolskih filmskih uradaka.
Konkurencija ovogodišnje, 56. Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece, koja će se održava u Bolu na Braču do 7. listopada, donosi 89 filmova osnovnoškolskih filmskih uradaka. Revija se otvara programom u okviru kojega će se prikazati animirani filmovi nastali u sklopu radionica,  kao prvi dio filmova iz natjecateljskog programa.

Filmovi koji se natječu za nagrade prikazivat će se tijekom cijelog petka i subote, a svečanom dodjelom nagrada Revija će se zatvoriti u nedjelju, izvijestio je Hrvatski filmski saveza koji organizira tu manifestaciju u suradnji s Kinom Mediteran Bol i Festivalom Mediteranskog Filma Split.

Radove za konkurenciju odabrala je Selekcijska komisija, u kojoj su bili montažer Slaven Zečević te redateljice Čejen Černić i Sonja Tarokić, dok će o nagradama odlučivati dva žirija stručni i dječji. U stručnom su Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga, a u dječjem žiriju će osim djece iz Bola na Braču odlučivati mali filmski profesionalci iz Italije i Slovenije.

Revija tradicionalno nastoji poticati audiovizualnu djelatnost u mjestu gdje se održava, pa ondje organizira i filmske radionice za djecu.

Ove godine na Braču će se održati dvije - senzorno motorička radionica za djecu s intelektualnim  poteškoćama u Nerežišću te radionica animiranog filma. Prva se organizira u suradnji s Udrugom brački pupoljci - voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, u tri će dana s desetak polaznika članova udruge izraditi animirani film tehnikom stop animacije.

U suradnji s Osnovnom školom Supetar i Područnom školom Nerežišća, voditelji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, Hrvoje Selec i Ana Sever, izradit će animirani film s polaznicima niže osnovnoškolske dobi. Kratki animirani film će biti u tehnici stop animacije, a radit će se prema zajedničkoj ideji.

U okviru popratnog programa prikazat će se dva cjelovečernja igrana filma - "Uvijek svoja" u režiji Emilie Deleuze, priča o 13-godišnjoj Aurori koja iako naizgled vodi 'običan' život, no opterećena je svakodnevnim očekivanjima u vezi ocjena, izgleda, popularnosti. Drugi film je švedski animirani "Gordon i Paddy", opisan kao "interesantna detektivska priča koja počinje prije odlaska u mirovinu šumskog šefa policije Gordona, koji mora pronaći novog pomoćnika, a čini se da je Paddy, pametni miš osjetljiva njuha, dobar kandidat".

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!