18:55 / 19.01.2021.

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik/B.A./HRT

Robot za pomoć u nastavi, djelo vukovarske mladosti

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U izradi robota pomagao im je i profesor koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Učenici su robota posvetili upravo njemu.
Vrlo zanimljivo rješenje za školu na daljinu osmislili su vukovarski srednjoškolci: robotsko vozilo koje, umjesto učenika koji ne mogu doći u školu, prati nastavu. U izradi robota pomagao im je i profesor koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Učenici su robota posvetili upravo njemu...

➡️ Otvoreno o školi: "Mnogi roditelji plakali su da se ne žele odvojiti od djece"

Uz topli čaj i kutiju maramica novu lekciju iz matematike Sergej uči od kuće.

- Evo četvrti dan da šmrcam pomalo, temperaturu nemam, tako da nema izuzetaka, moram pratiti nastavu, kaže Sergej Karas, maturant u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru.

Na školski sat umjesto njega odlazi robot. Na glavi nosi tablet pa Sergej vidi i čuje sve što profesor govori.

- Možda je čak i bolje jer učenik koji je sam kod kuće ima više hrabrosti postaviti pitanje kada mu nešto nije jasno, kaže Danijel Husaković, profesor u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru.


Robotom upravlja Sergej, ne ometa on nastavu, a baterija mu izdrži cijelu školsku smjenu.

- Mislim da bi to mogla biti danas-sutra budućnost, ako se ovakva situacija nastavi, da je to dobra alternativa za online nastavu, kaže Luka Štifić, maturant u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru.

Vukovarski učenici počeli su ga sastavljati prije dvije godine, prije pandemije.Budući tehničari računalstva ponosni su na svoj uspjeh koji je proslavio i Vukovar.

- Došao sam ovamo kao klinac kojeg zanimaju igrice i kompjuteri, i onda dođete i vidite da to nije to, nego je puno više i bolje od toga, kaže Sergej.

Jednog robota ostavljaju sebi, a ostalih sedam podijelit će vukovarskim osnovnim školama.
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!