U školi bez mobitela djeca su sretnija

26.03.2023.

07:00

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Škola bez mobitela

Škola bez mobitela

Foto: Dnevnik / HRT

Svima nam je jasno da djeca previše vremena provode na mobitelima, ali poduzimamo premalo kako bi se to promijenilo. Odličan primjer dolazi nam iz Osnovne škole u međimurskom mjestu Strahonincu, u kojoj učenici od početka ove nastavne godine više ne smiju imati uključene mobitele. Čak ni pod velikim odmorom. Nakon prvotnog šoka, djeca su sada svjesna da je to bila dobra odluka.

Većini osnovnoškolaca u Strahonincu još su donedavno zanimljivije od gradiva bile objave s Tik toka, Snapchata, Instragrama, Facebooka. Ravnatelj Josip Šipek, uz podršku roditelja i nastavnika, odlučio je tome stati na kraj.

- Za vrijeme nastave su se ostavljali mobiteli uključeni, pa su imali pozive i poruke i društvene mreže, jednostavno to im je smetalo u koncentraciji na nastavu, rekao je ravnatelj OŠ Strahoninec Josip Šipek.

I tako 397 učenika Osnovne škole Strahoninec u školi više nema upaljene mobitele. Da su znali pretjerati, svjesni su i sami.

- Iskreno, nije me baš iznenadilo, zato jer stvarno smo se trebali malo više družiti, pod odmorima smo svi bili na mobitelima, nikakva komunikacija, nitko s nikim nije razgovarao, rekla je Ela iz 5.a.

- Bio sam malo začuđen, ali to je prestalo i osjećam da je nekako zapravo zabavno, jer mogu više vremena provoditi sa svojim prijateljima, razgovarati s njima, kaže Luka iz 5.a.

Pojedinim osnovnoškolcima odvikavanje od tipkanja i surfanja išlo je teže, ali vidjeli su da šale nema.

- Ispočetka je bilo situacija da učenici nisu to ozbiljno shvatili, pa smo morali par mobitela oduzeti i roditelji su morali doći po njih, vraćali smo ih roditeljima, rekao je ravnatelj Šipek.

Osim što sada umjesto porukama komuniciraju riječima, škola je učenicima nabavila društvene igre i zračni hokej, a načelnik općine darovao stolni nogomet.

- Vidjeli smo da je trenutno trend zabrane mobitela u drugim europskim školama, npr. Njemačkoj, Španjolskoj i jednostavno smo i mi odlučili poduzeti taj korak, rekla je učiteljica engleskog jezika Tea Horvatić.

I dobro su odlučili. A koja će škola slijediti primjer Strahoninčana?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!