Škola bez mobitela

27.01.2023.

07:03

Autor: Anita Bartolović/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Škola bez mobitela

Škola bez mobitela

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Učenici OŠ Monte Zaro u Puli više se ne smiju koristiti mobitelima dok su u školi. Odluka je to koju je škola zajedno sa školskim odborom i vijećem roditelja donijela sredinom siječnja. Smanjena koncentracija, komunikacija i socijalizacija među učenicima potaknule su školu na strože mjere. Kako sada učenici provode vrijeme provjerila je ekipa HTV-a.

Zabrana uporabe mobitela i tijekom odmora stroga je, ali nužna mjera. Toga su svjesni i Lari, Gabrijela i Laren.

- Pa nije baš da smo to prihvatili jer smo se naviknuli na mobitele, ali skužili smo da smo puno bili na mobitelu, rekla je Lari.

- Na početku se nismo slagali, ali kako je prošlo više dana, shvatili smo da smo stvarno bili ovisni o mobitelima, istaknula je Gabrijela.

- Volim u svoje slobodno vrijeme pročavati kartu, globus i čitati mi je vrlo zanimljivo, tako da mislim da je bolje bez mobitela, kaže Laren.

Igralište, knjižnica i hodnici ponovno su prepuni učenika.

- Iskreno - da smo znali da će biti tako velik odaziv i promjena, takvu bi odluku odnijeli i prije. Djeca se više socijaliziraju, više se druže međusobno i dolaze u knjižnicu za vrijeme odmora, rekla je knjižničarka Dragica Pršo.

Sa svime su se složili i roditelji.

- Bolje je i za djecu i za nas roditelje jer na mobitelima oni su u svom virtualnom svijetu, a ovako su opušteni s igrama bez mobitela, bez interneta i svega, ističe predsjednica vijeća roditelja Maja Sabljak.

Odluka je bila nužna, ali postupna. Nakon pandemije, kada je nastava vraćena u školske klupe - nastavnici su primijetili manjak komunikacije i socijalizacije među djecom.

- Ono što je jako važno - djeca moraju biti usmjerena na sadržaj, na sebe, na druge, prijatelje, na učitelje - kako bi što bolje savladavala sve ono što im treba za njihov psihički i fizički razvoj, a ne da budu isključivo u virtualnom svijetu, smatra ravnateljica OŠ Monte Zaro u Puli Branka Sironić Buić.

U slučaju kršenja mjera, tu su i kazne.

- Ne smiju rabiti mobitele, mp3, pametne satove i slične naprave. U slučaju suprotnog postupanja oni će biti oduzeti i zvat će se roditelji da dođu po napravu, objašnjava ravnateljica.

Cilj je povezati učenike i smanjiti upotrebu mobilnih uređaja. Premjestiti ih iz virtualne stvarnosti u onu pravu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!