Manje stipendije za studente s invaliditetom?

17.10.2021.

21:01

Autor: Ana Zadro/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Smanjivanje stipendija za studente s invaliditetom?

Smanjivanje stipendija za studente s invaliditetom?

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Tridesetak zagrebačkih studenata s invaliditetom, prema novim kriterijima gradske uprave, dobivalo bi, umjesto dosadašnjih 3800, 2500 kuna stipendije. To im je, upozoravaju, nedovoljno za plaćanje asistenta u nastavi pa apeliraju na gradonačelnika Tomaševića da odluku promijeni.

Dvadesetogodišnji Danijel savladao je mnoštvo prepreka da bi stigao do prve godine agronomije. Ali, ne bude li imao dovoljno novca kojim bi platio asistenta, njegov studentski život mogao bi završiti prije nego što je uistinu počeo.

- Na fakultetu ne postoji asistent, to ne postoji. Možete samo nekog platiti, kaže Danijel Primorac, student agronomije, te dodaje da ne postoji osoba koja će raditi za 2500 kuna.

Mjeru je osudila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

- Da je interes društva, posebno lokalnih razina, da osobe s invaliditeom budu što obrazovanije, i što stručnije. Treba učiniti sve napore i nastojanja da ostane jednaka razina svih potpora i sredstava i da im se omogući podrška koja ne bi dovela do isključivanja iz obrazovanja, rekla je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Prije pet dana na redovitoj konferenciji gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdio je da rezanja neće biti.

- Neće biti manje novaca nego će zapravo biti više učenika koji će moći dobiti stipendije. Ukupni broj će na kraju biti veći, stipendista, rekao je gradonačelnik Zagreba 12. listopada.

Ta matematika ne stoji, kaže Danijelova majka.

- Ono što oni kažu da to nije štednja nego preraspodjela sredstava je nešto što je nemoguće, jer vi ne možete uzeti jednoj skupini da bi dali drugoj, a uvjeti se nisu mijenjali, kaže Marina Primorac, Danijelova majka.

Gradska oporba mjeru neće podržati.

- Smanjivanje stipendija za bilo koju grupu korisnika je nešto što mi u zagrebačkom HDZ-u i u gradskoj skupštini nećemo podržati, prema tome, to možemo samo strogo osuditi, rekao je Mislav Herman, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Udruga obitelji djece s poteškoćama u razvoju Sjena već je pisala gradonačelniku da povuče odluku.

- Ne vidimo uopće smisao toga jer grad apsolutno ništa od tog iznosa ne dobiva, a osobama s invaliditetom i učenicima s teškoćama u razvoju to jako puno znači, kaže Sabina Lončar, udruga Sjena.

Nadaju se da će grad odustati od odluke prije nego što ta točka stigne na dnevni red zagrebačke skupštine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!