Srednjoškolci inovatori krče put ka tržištu rada

09.05.2022.

17:11

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Učenici inovatori

Učenici inovatori

Foto: HTV / HRT

Tehnička škola u Slavonskom Brodu postaje Regionalni centar kompetentnosti za područje strojarstva i elektrotehnike. Gotovo 49 milijuna težak europski projekt završava krajem iduće godine. Srednjškolci inovatori svojim idejama već krče put ka tržištu rada.

Ovaj autić koji sami sastavljate i pokrećete pomoću mobilne aplikacije, prošle je godine na riječkom sajmu inovacija okrunjen zlatom. No inovativni tim Tehničke škole Slavonski Brod već radi na novom poboljšanom prototipu.

- Na ovom tu djelu će biti radar zajedno s kamerom a kamera će imat prikaz na mobilnoj aplikaciji, ističe učenik Šimun Posavac.

Svrha mu je edukativna.

- Na njemu možete učiti programirati i možete naučiti sami koncepte, na primjer koristim kardan i diferencijale, i općenito koncepte mehanike, dodaje.

Inovaciju će pokušati i komercijalizirati. Drugi tim kreativnih srednjoškolaca usavršava pak izradu personaliziranih sapuna.

- Mi smo se odlučili napraviti vakum forming uređaj i pomoću njega pravimo personalizirane kalupe u koje smo poslije ulijevali otopinu, bazu sapuna, govori učenik David Mendelski.

- Kad dobijemo taj personaliziran kalup. Stavljamo boje i razna eterična ulja i onda prespemo u taj kalup, govori učenica Katarina Pergl iz Tehničke škole Slavonski Brod.

I evo mirišljavih sapuna. Oblik i boju bira naručitelj. Projektna nastava u ovoj je školi prioritet, a europski projekti pomažu da ide ukorak s modernim tehnologijama.

- Našim projektom Regionalnog centra kompetentnosti mi nastojimo našim učenicima osigurati što više praktičnog rada, znanja- učenja temeljenog na radu u sektoru strojarstva i elektro tehnike na najmodernijoj opremi, ističe ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod, Vikica Lukić.

- Mi nastojimo povećati i učeničku motivaciju. Nastojimo motivirati učenike da uče iz svih sfera i da to bude sveobuhvatno, kaže voditeljica savjetovališta u projektu Kristina Josipović.

Da ono što su stvorili u učionicama i laboratorijima imaju priliku i predstaviti, od kreacije do poduzetničke ideje. Sve s ciljem da već po završetku srednjoškolskog obrazovanja budu spremni za svijet rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!