Što mladi slušaju u noćnim klubovima i kako se zabavljaju?

05.03.2023.

20:12

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT/IMS

Što mladi slušaju u noćnim klubovima i kako se zabavljaju?

Što mladi slušaju u noćnim klubovima i kako se zabavljaju?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što su gradonačelnici Pule i Osijeka zabranili koncert turbofolk pjevača - cijela priča dobit će sudski epilog za pet dana, za kada je najavljeno ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu. Sve se više raspravlja o glazbenim ukusima mladih, a što vole slušati u noćnim klubovima i kako se zabavljaju, provjerila je HRT-ova ekipa.


Glazbeni apetiti sve većeg broja mladih ne sjedaju najbolje starijim generacijama. Sociolozi kažu - povijest se ponavlja.

- Ako bi se mi recimo vratili unatrag 50 godina i više, ne samo kod nas nego i u nekim zapadnim zemljama koje mi uzimamo kao nekakav odokativni uzor, ako bismo pitali roditelje je li u redu što im mladi slušaju rock, blues i jazz vidjeli bi da bi svi odreda izrazili neku vrstu zgražanja, kaže Krešimir Krolo, sociolog.

Mladi su 80-ih i 90-ih glazbom izražavali bunt, danas se glazbeni odabir tiče mode - i to one koju diktiraju društvene mreže, ističu sociolozi. Utjecaj ima i roditeljski odgoj.

- Uglavnom slušam pop, house, strano najviše. To su slušali moji roditelji, sluša moje društvo i tako mi se razvio ukus pa sam ostala pri tome, kaže Janina.

- Više vintage. Ako je samo vizualno i šminka, pjesma mi nema neku priču. Ako glazba hoće bit glazba i ostat umjetnost, mora bit kvalitetna, kaže Antonio.


U školama se premalo svira i pjeva, a glazbeni kurikulumi nevodoljno se prilagođavaju novim trendovima, zbog čega su mladima često nezanimljivi, smatraju pedagozi.

- Ja smatram da je primarno glazbeno obrazovanje čak i osnovno školsko obrazovanje zanemarilo odgoj glazbom. Mi svjedočimo jednom vremenu gdje srednje strukovne škole nemaju niti jedan predmet koji je određen glazbom ili glazbenom umjetnošću, kaže Denis Vasilj, glazbena pedagoginja.

Ugostiteljima je glazba ponajprije instrument za postizanje profita.

- Kao što vidite mladi troše i zabavljaju se, kada budu tražili operu, pustit ćemo im operu, poručuje Gordan Fancev, vlasnik noćnog kluba.

Živimo u društvu u kojemu gotovo sve ima cijenu, a istodobno se čudimo što mladi vole glazbu koja promovira materijalizam.

Na pitanje zašto vole 'cajke', mladi nam odgovaraju:

- Imaju moćne riječi i diraju u srce, kaže Tomislav.

- Sviđa mi se taj ritam, mogu se opustit uz to, plesati, zabaviti se, kaže Lea.

Iako je glavni razlog slušanja glazbe zabava - glazbeni trendovi mogu biti i putokaz u kojem se smjeru kreće društvo.

- I onda oko toga stvarno ne bi trebalo niti zabranjivati niti moralizirati nego uključiti jedan drugi mehanizam, a to je ustvari razumjeti što se nama u društvu i malo šire dešava, kaže sociolog Krolo.

Jer jezik mladih može se razumjeti, samo ako se sluša bez predrasuda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!