U Novoj Gradiški za kraj škole učenici pripremili - mjuzikl

06.06.2023.

07:03

Autor: Silvio Stilinović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

"Zaljubljen do ušiju"

"Zaljubljen do ušiju"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Osnovnoj školi "Mato Lovrak" u Novoj Gradiški svaku školsku godinu završe prigodnom priredbom, no ove godine učenici i nastavnici su odlučili iznenaditi pravim spektaklom - mjuziklom po romanu poznatog hrvatskog pisca Mire Gavrana.

Miro Gavran rođen je u Trnavi kod Nove Gradiške, a gimnaziju je završio u tom gradu. Stoga su se mladi učenici i njihovi nastavnici škole, sjetili romana "Zaljubljen do ušiju" i počela se stvarati predstava. Njihov mjuzikl pogledala je i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Tema je školska ljubav i obiteljski odnosi. Djeca su se priključila kad su vidjela tekst, i s punom parom i mnogo energije krenuli smo u ovaj projekt, kaže Natalija Golovrški, učiteljica hrvatskog jezika i suautorica teksta.

Njezina kolegica i suatorica teksta Irena Rakonić dodaje da su se odlučili na veliki projekt:

- Sudjeluju učenici od prvog do osmog razreda i puno kolega i kolegica iz škole i evo mi smo to sve smućkali u nešto divno, ističe Irena Rakonić.

Predstava "Zaljubljen do ušiju" ima sve što mjuzikl mora imati: glazbene točke, plesne točke, zborove...

- Prije dvije godine smo osnovali školski bend i tako je krenula ideja da se malo više istaknu, da se malo promoviraju, napominje Dragan Starivlah, učitelj glazbenog u OŠ "Mato Lovrak".

Marijeva obitelj seli iz Nove Gradiške u Zagreb, a Mario se, naravno, zaljubi u Lanu... Što je dalje bilo morat ćete pročitati ili možda pogledati "Zaljubljen do ušiju":

- Moraš naučiti enormnu količinu teksta i to još moraš dobro interpretirati, i još ne znaš kakva će ti biti publika. Stoga sve se mora poklopiti, komentira Frano Lovrić, učenik 7. razreda koji tumači ulogu Marija.

U predstavi su naravno i stariji likovi, poput mame, tate ili bake u Novoj Gradiški. Te su uloge glumili stariji učenici iz osmog razreda:

- Nije to meni bio problem. Već sam prije glumila baku. Rođena sam za to, kaže Lara Mitak.

Iva Mikić je imala težak glumački zadatak, glumi mamu koja na početku priče dosta pije:

- Moja mama ne pije, ali su mi rekli kako se trebam ponašati, pa sam ja to skužila i tako to odradila, priča nam Iva.

Ono što fascinira u mjuziklu "Zaljubljen do ušiju" Lovrakovaca iz Nove Gradiške, jest to da je na sceni i oko nje više od 50 učenika i nastavnika - ansambl vrijedan svakog kazališnog poštovanja.

"Zaljubljen do ušiju"

"Zaljubljen do ušiju"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!