Stari blagdanski običaji iz sela Grgurevići: Badnjak kakav se nekad slavio

24.12.2025.

07:00

Autor: Silvio Stilinović/M.R./Regionalni dnevni/HRT

Stari običaji u Grgurevićima
Stari običaji u Grgurevićima
Foto: HTV / HRT

Molitva, čorba kiselica sa šćipancima pa gašenje svijeće. Kako izgledaju običaji za Badnjak u selu Grgurevići u okolici Slavonskoga Broda istražio je Silvio Stilinović.

Marica Grgurević pozvala je goste na Badnjak kakav se nekad obilježavao u selu njezinih bake i djeda - Grgurevićima. Grgurevići pripadaju tzv. Odvoračkim selima, na obroncima Dilja, iznad Slavonskoga Broda.

U goste je došao i Mata Mišin. Iz Doljanije - sela Donja Bebrina. Kaže, mnogo toga je isto, ali i podosta različito.

- Kod nas je bilo da se u zdjelu gdje je čorba pomeću ovako žlice, koliko nas ima. I onda se pogača stavi na to, da ne propade dolje u čorbu. I kad se pomoli, onda tko će prvi uzeti žlicu lazim ako je muško bit će muški telci te godine, ako je žensko, bit će ženski telci, opisao je običaj Mata Baboselac Mišin iz Donje Bebrine.

Običaji su u ovom kraju slični, samo su nazivi drugačiji. Ali, u Grgurevićima su ipak posebni.

- Što se tiče običaja, svi su slični u tim selima. I Doljanija i Zapad, kako se već zove. Ali svako voli svoj kraj, rekla je Marica Grgurević iz Grgurevića.

Jednom se običaju naš neumorni sakupljač narodnoga blaga Mata Baboselac, jako začudio. To nigdje drugdje nije vidio. Večer počinje umakanjem bijelog luka u med.

Marica završava badnju večeru. Čorba kiselica sa šćipancima, odnosno trgancima. I to samo od brašna, vode i soli.

Večera, naravno počinje molitvom, a potom se gasi svijeća. Ona daje odgovor na pitanje što će iduće godine najviše roditi:

Ove godine, kaže svijeća, najviše će biti žita. Na stolu, posluženo jelo - bez ribe koja je za Badnjak gotovo neizbježna u svim krajevima Hrvatske.

- Bez ribe. Selo do nas pravili su sa sirom, tijesto sa sirom. A moja mama, ona je uvijek pravila krumpir u kukuruznom brašnu. Tako bi ga pekla u pećnici. Što smo mi to volili. čak smo zvali i ribice, taj krumpir, ispričala je Marica.

A potom je na redu mornjača, bundeva. Običaje pokušava sačuvati i prenijeti svojoj djeci. I na kraju večere servirani su rezanci s makom - tako nalažu običaji. A onda treba požuriti na polnoćku jer do crkve ima par kilometara uzbrdo. Eto, takav vam je Badnjak u Grgurevićima!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora