Mirisi Badnjaka s Pelješca: Starinske fritule od krumpira

23.12.2025.

12:33

Autor: Morana Baričević/A.D.H./Dnevnik/HRT

Fritule, uštipci ili prikle - kako god ih zvali, teško je zamisliti Badnjak bez njih. 

Najbolje su, naravno, one posne, starinske, i to - od krumpira. 


Takve se pripremaju u Trpnju na Pelješcu, a kako bi se recept očuvao, dubrovačka udruga Deša organizirala je radionicu "Prikle s patatama".

U blagdansko vrijeme više cijenimo tradicionalne mirise i okuse. 


Takav je i recept za prikle iz Trpnja na poluotoku Pelješcu, a osnova je krumpir, odnosno patate.


- Posne prikle koje se u Trpnju prave za Badnji dan - skuhaju se patate i onda unutra stavite koricu limuna, naranče, malo šećera, vanilija šećer, rakije, kaže Javorka Kriste, voditeljica radionice.


Doda se kvasac, brašna po potrebi te se smjesa stavi na toplo da se "digne". 


Tijesto je gušće i tvrđe od uobičajenog. 


Polaznice radionice oduševljene


Polaznice radionice, s više ili manje iskustva u pripremi prikli, oduševljene su ovim starinskim receptom.


- Baš su simbol identiteta i tradicije. Mislim da su jako važne. Nažalost, u ovim nekim modernim vremenima, idemo u nekom drugom smjeru pa pravimo umake, preljeve... Ali mislim da je važno da za druge generacije ostaje i ovaj recept, da se ne zaboravi, priča Ivana Violić, polaznica radionice.


Za prženje treba postići pravu temperaturu ulja, a važna je i dubina posude.


Udruga Deša kontinuirano radi na očuvanju tradicionalnih recepata, pa tako i za mekane, mirisne i ukusne prikle od krumpira, primjerene za post na Badnji dan.


Još ih je zanimljivije bilo kušati, jer fritule, uštipci ili prikle - tko bi im odolio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora