Fritule su najpopularnija i najprodavanija adventska slastica. Tijekom vježbi u ugostiteljskoj školi od vrsnog slastičara Roberta Perića doznajemo kakve su to tradicionalne istarske fritule, a kakve su im moderne inačice. I na pulskom adventu od svih proizvoda najtraženije su fritule.
Jedna od najomiljenijih blagdanskih slastica zasigurno su fritule. Pripremaju se na stotinu načina, no čini se da je samo jedan recept najbolji.
Ni advent ne može bez fritula. Te male smeđe loptice, jednostavnog izgleda vole svi, od najstarijih do najmlađih.
- Da, volim, podsjećaju me na moju nonu, samo su ove malo skupe, ali dobro za jedanput, da me mine želja samo, govori Slaven.
Na adventima najbolje prolaze one najšarenije.
- Pitaju s preljevom, čokolada, nutela, šećer, cimet, kokos, svašta, govori Cvjetka Franjul iz Pule.
Istarske su najjednostavnije
- Istarske se fritule rade s kvascem, grožđicama, rakijom, koricom limuna, brašnom, maslom, mlijekom, šećerom, i to bi bilo to, pokazuje Robert Perić, profesor slastičarstva.
Nakon što se tijesto dizanjem udvostruči, prži se u vrućem ulju.n Budućim slastičarkama to je itekako jasno. Iskusnome kuharu samo su jedne fritule najbolje - one od njegove mame.
Najbolje su dakle one spravljane ljubavlju. To nijedan sastojak ne može nadmašiti.