U školskom dvorištu uzgajaju sve od mrkve do kikirikija

07:07 / 16.06.2022.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Učenici osnovne škole iz Kamenice

Učenici osnovne škole iz Kamenice

Foto: HTV / HRT

Povrće uzgojeno u vlastitom vrtu odličan je temelj zdravom načinu života. U skladu s time žive i učenici osnovne škole iz Kamenice. Na povišenim gredicama u školskom dvorištu uzgajaju sve od mrkve do kikirikija, pa ne čudi da su se našli u projektu HRT-a "Najljepši školski vrtovi".


Nekoliko koraka od učionica - uberu plodove, operu ih i prilog je tu! Svaki razred ima svoj zeleni raj u povišenim gredicama.

- Plijevimo vrt, zalijevamo ga svaki dan pod odmorom i jedemo svaki dan ono kaj je iz vrta, kaže Karla Barbir, učenica 8. razreda.

I nije sve u njemu zasađeno tek slučajno.

- Vodili smo računa po našem popisu i dobrih i loših susjeda i posadili smo jagode, češnjak, mrkvu, luk i krastavce, kaže Karla.

Male tajne uzgoja povrća neki znaju od ranije.

- Znala sam i nešto od prije jer moja baka vrtove i gredice, kaže Ida Križanec, učenica 3. razreda.

Razvijaju nove vještine, razbijaju predrasude. U konkurenciji računala, mobitela i rada u vrtu pobjeđuje ovo posljednje.

- Sto posto. Djeca vole biti tu vani u prirodi čim više, samo nažalost bila je korona, pa loše vrijeme. Ovo im je bil veliki izazov, kaže Višnja Rodek, učiteljica razredne nastave.

U zelenilu, daleko od gradskih gužvi - inspirativno je okruženje škole u Kamenici. Veliki vrt imali su i ranije, a ove su gredice dobili uz pomoć sredstava ministarstva. Surađuju i sa srednjim školama, među ostalim i sa srednjom školom Arboretum Opeka.

- Oni su nam pružili stručnu pomoć oko visokih gredica, učenici su čuli predvanje što i kada dodavati i posebnu edukaciju o dobrim i lošim susjedima, kaže Mirjana Posavec, ravnateljica OŠ Ivana Rangera, Kamenica.

Sve naučeno ovi vedri i vrijedni školarci uspješno primjenjuju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!