Učenica srednje škole pokrenula kampanju za kupovinu violine

31.05.2023.

07:08

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija, glazbenica svira violinu

Ilustracija, glazbenica svira violinu

Foto: Furtseff / Shutterstock

Petra Jozinović učenica je 3. razreda vinkovačke Srednje glazbene škole Josipa Runjanina. Velika joj je želja nastaviti se baviti glazbom i upisati Muzičku akademiju u Zagrebu. A za bolji rezultat na prijamnom ispitu potrebna joj je nova i kvalitetnija violina. Kako bi kupila novu, pokrenula je donacijsku kampanju. Javili su se do sada, kaže, mnogi dobri ljudi.


Jer kad mlada violinistica Petra gudalom dotakne žice, nastaje čarolija.

- Ona može iznijeti te neke emocije. Mi kad sviramo mi smo naravno i glumci i obožavam kako ona može u ljudima te neke osjećaje i to je mene kupilo, rekla je Petra.

U violinu se, kaže, zaljubila kad ju je prvi put uzela u ruke.

- Violina mi je uvijek bila nešto radosno i nikad nisam tužne osjećaje imala uz nju osim kad sviram ljestvicu i sviram falš, dodala je.

Da u ovoj samozatajnoj i talentiranoj djevojci čuči glazbeni virtuoz, otkrila je profesorica Dinka Peti.

- Ja Petru znam od malih nogu. Ja sam joj predavala solfeggio. Kao mala se uvijek isticala.To se odmah vidi kad se uđe u razred. Ti točno vidiš da to dijete diše glazbu, rekla je profesorica.

Planovi za budućnost


Petrin san je upisati Muzičku akademiju u Zagrebu. Za prijamni ispit vježba na ovoj stogodišnjakinji.

I zato bi voljela kupiti novi i kvalitetniji instrument.

- Violinu možemo usporediti sa kupnjom auta. Nije isto ako vozite fiću ili neki bmw, rekla je.

Pokrenula je donacijsku kampanju. Javili su se do sada mnogi dobri ljudi.

- Hvala svima što ste prepoznali našu Petru što ste prepoznali da jednom mladom glazbeniku to neophodno to je jednom mladom glazbeniku najbolji prijatelj njenzin instrument, dodala je profesorica Peti.

Iako je mlada vinkovačka violinistica i strastvena nogometašica, glazba je, ističe, njezina najveća ljubav i životni poziv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!