Mlada Splićanka osvojila zlato na prvenstvu iz astronomije

30.05.2023.

12:20

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/HTV/IMS/B.B:B.

Marta Jerčić, mlada astronomkinja iz Splita

Marta Jerčić, mlada astronomkinja iz Splita

Foto: HTV/IMS / HRT

Splićanka Marta Jerčić, ima samo 12 godina, ali već sve zna o kozmičkim zrakama. Na državnom natjecanju iz astronomije lani je bila druga, a ove je godine, u oštroj konkurenciji, pobijedila i postala državna prvakinja!

Mrak, muk i Marta. Na Zvjezdanom selu Mosor pokazuje nam rad kojim je, uz izvrstan rezultat iz teorije, osvojila državno zlato.

- Željela sam detektirati kozmičke zrake i to sam uspjela, htjela sam ih također razvrstati prema vrstama subatomskih čestica i sve sam uspjela, pohvalila se Marta.

Djevojčici koja u školi još nema fiziku, ništa od fizike zanimljivije nije. A ovo brzo, malo, bijelo kozmička je zraka!

- Pomoću sušila za kosu sam grijala ove stijenke staklene komore te sam tako postigla prezasićenu alkoholnu paru i pogodne uvjete za detekciju kozmičkih zraka, trebala sam zatamniti prostor u kojeg sam detektirala kozmičke zrake i usmjeriti svjetiljku kako bih vidjela prezasićenu alkoholnu paru, nastavila je.

Učenica je šestog razreda škole Kman Kocunar, sport je ne zanima, voli engleski, željela bi učiti i finski. Astronomija je, pak, bila ljubav na prvi pogled, putem teleskopa, naravno.

- Ovo je zapravo druga učenica s kojom radim u 14 godina, njena prethodnica po imenu Stela je sada astrofizičarka i ona je pobjeđivala na natjecanjima u srednjoj školi, nadam se da će bit tako i s Martom, rekao je Zoran Knez, astronom animator u Zvjezdanom selu Mosor.

Mala škola astronomije


Mala škola astronomije zaslužna je za ovaj zvjezdani spoj, Marta je redovita na svim astroaktivnostima Zajednice tehničke kulture.

Uz znalce sa Zvjezdanog sela Mosor za državno su je natjecanje pripremali i nastavnik geografije i mladić koji je i sam bio astrotalent.

- Stvarno se pripremala, dosta smo radili, puno puta smo se našli, puno toga smo prošli, ali da Marta nije radila sav taj trud skupa s njom bi bio uzaludan, dodao je Nando Duje Kuprešanin, student fizike i Martin mentor

Najbolja hrvatska astronomka jedva čeka sedmi razred i prvi susret sa školskom fizikom. Nastavnici, pripremite se!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!