Saturnovi prstenovi mogli bi nestati u budućnosti

26.05.2023.

08:55

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija, prstenovi oko Saturna

Ilustracija, prstenovi oko Saturna

Foto: Viktorov.pro / Shutterstock

Saturnovi kultni ledeni prstenovi u budućnosti vjerojatno neće biti vidljivi ljudima koji ih promatraju teleskopima, pokazalo je novo istraživanje koje je prenio CNN.

Nova analiza podataka prikupljenih u NASA-inoj misiji Cassini, koja je kružila oko planeta između 2004. i 2017., dala je novi uvid u to koliko dugo prstenovi postoje i kada bi mogli nestati iz vida.

Zaključci su objavljeni u tri studije u svibnju.

Naš sunčev sustav i njegovi planeti nastali su prije oko 4,6 milijardi godina, a znanstvenici su dugo raspravljali o starosti i porijeklu Saturnovih prstenova.

Neki astronomi tvrde da svijetli, ledeni prstenovi moraju biti mlađi od očekivanog jer nisu erodirani i potamnjeli interakcijama s meteoroidima tijekom milijardi godina, prenosi CNN.

Cassinijevi podaci doveli su do otkrića objavljenog 15. svibnja u časopisu Icarus koje podupire tu teoriju o prstenovima koji su se pojavili dugo nakon početne formacije Saturna. Dodatne studije objavljene 12. svibnja u Science Advances i 15. svibnja u Icarusu došle su do sličnih zaključaka.

- Naš je neizbježan zaključak da Saturnovi prstenovi moraju biti relativno mladi po astronomskim standardima, stari samo nekoliko stotina milijuna godina, rekao je Richard Durisen, profesor astronomije na Sveučilištu Indiana Bloomington i glavni autor dvije studije.

- Ako pogledate Saturnov satelitski sustav, postoje i druge naznake da se tamo dogodilo nešto dramatično u posljednjih nekoliko stotina milijuna godina. Ako Saturnovi prstenovi nisu stari kao i planet, to znači da se nešto dogodilo kako bi se formirala njihova nevjerojatna struktura, a to je vrlo uzbudljivo proučavati, dodao je.

Nastanak prstenova


Istraživači vjeruju da se sedam prstenova formiralo dok su još dinosaurusi hodali Zemljom.

Saturnovi prstenovi uglavnom se sastoje od leda, a samo mali postotak pripada kamenoj prašini koju u svemiru stvaraju razbijeni fragmenti asteroida i mikrometeoroidi.

Uočeno je da prstenovi gube mnogo tona mase u sekundi, što znači da im nije preostalo puno vremena, astronomski gledano.

Istraživači procjenjuju da će prstenovi postojati još najviše nekoliko stotina milijuna godina.

- Pokazali smo da masivni prstenovi poput Saturnovih ne traju dugo, rekao je Paul Estrada, istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames u Mountain View, California, i koautor sve tri studije.

Može se nagađati da su relativno maleni prstenovi oko drugih ledenih i plinovitih divova u našem sunčevu sustavu preostali ostaci prstenova koji su nekad bili masivni poput Saturnovih. Možda će u nekom trenutku, u ne tako dalekoj budućnosti, astronomski govoreći, nakon što se Saturnovi prstenovi izbruse, izgledati više poput rijetkih prstenova Urana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!