Špekula, kliker, franja, kako pravila ove igre oteti zaboravu?

30.05.2023.

07:10

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Špekula, kliker, franja, tradicionalna hrvatska igra

Špekula, kliker, franja, tradicionalna hrvatska igra

Foto: HTV/IMS / HRT

Špekula u Međimurju i Karlovcu, pikula u Zagrebu i u sjevernim dijelovima Hrvatske. Poznate su i varijacije špigule ili pikse, pa i špeke, klikeri. U Istri su šćinke, a u Dalmaciji frenje, franje ili frnje. Bolje rečeno, bile su, jer malo se tko danas još sjeća pravila ove igre. U Zadru se stoga skupila ekipa odlučna oteti je zaboravu.


Budući da frenje podrazumijevaju popriličnu kopetitivnost sudionika igre, najbolji način za privlačnenje igrača je organiziranje natjecanja.

- Davno je to bilo kad sam igrala, dok sam bila dijete u ono ratno vrijeme. To je bila glavna zabava u dvorištu, rekla je Ana Petrić, jedna od natjecateljica.

U organizaciji turnira ipak je bila jedna poteškoća.

- Svaki kvart ima svoja pravila, svi igramo na svoj način pa dođe do konflikta, dodala je.

Ova će vesela ekipa nesumnjivo naći kompromis do srpnja, za kada je zakazano odmjeravanje snaga.

- Složiti ćemo pravila, sve što nije u njima nije dozvoljeno, nekome će biti ili neće biti drago. Svi će morati raditi po pravilima. Iznenadio me nevjerojatan broj žena koji se prijavio, nastavio je Tomislav Travica, jedan od organizatora.


Turnir je već organiziran


Prijave su već započele, a bit će moguće i na licu mjesta. Iako su djeca bila glavni pokretač ove ideje, natjecatelji moraju biti nešto stariji.

- To je bila glavna igra krajem šezdesetih, mi smo ih zvali ščinke. Bio je najbolji onaj tko je imao najviše frenja u džepu, taj je bio glavni u kvartu, prisjetio se Radenko Vrkljan, natjecatelj iz Istre.

Turnir je zakazan za 6. srpnja, a na programu će biti i kratki tečaj za najmlađe.

Nije ovo prvi put da se netko dosjetio sačuvati ovu popularnu igru, možda im to, ovoga puta i pođe za rukom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!