U Mošćenicama održano svjetsko prvenstvo u picanju jaja

09.04.2023.

20:14

Autor: Borna Šmer/Dnevnik/HRT

Svjetsko prvenstvo u picanju jaja

Svjetsko prvenstvo u picanju jaja

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetsko prvenstvo u picanju jaja, preciznog gađanja pisanica kovanicom, održano je danas u Mošćenicama. Tradicionalna manifestacija okupila je velik broj stranih i domaćih natjecatelja.

Pobjednički pogodak pa poljubac! Koja li je tajna?

- Nikakva! Ovo je bez vježbanja, bez ičega, rekao je pobjednik Valter Bradičić.

Teže je nego što se čini. Gotovo tri metra udaljeno jaje valja pogoditi kovanicom jednog eura!

- To je neka naša tradicija. Više smo vježbali kad smo bili djeca, onda se to dosta vježbalo. To je kao neka igra, rekao je Kristijan Dražul iz Mošćenice.

Razbibriga prerasla u obiteljsku tradiciju. Mlade snage picanje jaja ozbiljno shvaćaju!

- Pripremao sam se tako što sam stavio jedno jaje i išao sam otprilike dva i pol metra nazad i gađao jaje, rekao je Emanuel Dražul iz Mošćenice.

Okupilo se danas u Mošćenicama i staro i mlado, i domaće i strano.

- Zaista je Svjetsko prvenstvo jer ovdje danas sudjeluju i Talijani i Austrijanci i Nijemci i čujem ima i nekoliko Nizozemaca, objasnio je Dušan Rubinić, organizator.

o, pored stotinjak iskusnih mještana, turisti nisu imali šanse.

- Samo sam pokušao. Imao sam tremu jer su me promatrali prijatelji, supruga i sin. Pokušao sam, ali nisam imao sreće, rekao je Oliver Schmit iz Austrije.

Tako je to, netko je ima više, netko manje.

- Svaki početak je težak, ali ovoliko ljudi vidjeti okupljene kako lijepo se raduju, vesele na Uskrs, to je jedna velika radost, rekao je župnik Mošćenice Petar Belanić.

Zadovoljan kler, ali i zemaljska vlast!

- Uvijek se kaže ako je Uskrs dobar, ako su manifestacije posjećene, to je sigurno jedna pozitivna vibra za predstojeću sezonu koja dolazi, rekao je Riccardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage.

Mošćenice su tek dobile novog pobjednika u picanju jaja, ali su pripreme natjecatelja za iduću godinu već počele!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!