"S vjetrom kroz tišinu" - projekt s kojim se potiče inkluzija gluhih i nagluhih

26.05.2023.

17:56

Autor: Borna Šmer/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Jedrenje

Jedrenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

"S vjetrom kroz tišinu" jedinstveni je projekt usmjeren gluhim i nagluhim osobama te djeci koji kroz jedrenje i aktivnosti na moru potiče inkluziju u zajednici. Tradicionalno se održava na području Opatije i Cresa, a u sklopu projekta organizirane su i brojne radionice.

Nedjeljko je rođeni Turopoljac. Zaljubio se u more i jedrenje pa vjetrom kroz tišinu plovi već dvadeset godina. 

- More je sveto! Prvi put kad smo došli ovdje netko spomene more, jedra... Ma hajde što je to?! A kad smo isprobali, to je druga žena na neki način. Takoreći sam se zaljubio i nastavio, rekao je Nedjeljko. 

Zagrepčani Karla i Mislav ponavljaju gradivo. Do Cresa valja stići, a jedrenje ima svoje zakonitosti.  

- Mogu reći da mi se na prvi dojam jako svidjelo. Toliko mi se svidjelo da sam i sam počeo razmišljati da postanem skiper!, kazao je Mislav.  

- Ovo nam je prvo jedrenje s gluhima. Tu se mogu opustiti, mogu skinuti aparatić, rekla je Karla. 

S druge strane "mula" brod čeka mališane iz riječkog Centra za odgoj i obrazovanje. 

Višestruka je korist ovog projekta.

- Ovo je susret s prirodom, sa svakodnevicom, a ta su djeca svuda oko nas i dio su naše svakodnevice. Osim toga, ovo spada u jedan oblik terenske nastave. Učimo o moru, o životu uz more, rekla je edukacijska rehabilitatorica Nataša Tomljanović iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka. 

Jedra ove priče razapeta su 2002. godine. 

- Bilo je puno aktivnosti, različitih aktivnosti, puno dionika i puno sudionika koji su se uključivali. Tako da je to preraslo samo jedrenje kao takvo, kazao je Damir Herega iz projektnog tima "S vjetrom kroz tišinu". 

Od ove će godine gluhi i nagluhi te djeca na Cresu učiti i roniti. 

- Gluhi su u velikoj prednosti naspram čujućih osoba ispod mora. Oni komuniciraju pod morem jednako kao i izvan mora, rekao je Jadran Rubeša iz projektnog tima "S vjetrom kroz tišinu". 

Korak po korak i ovaj će projekt postići svoj cilj te more učiniti dostupnim svima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!