Ugroženo vrijedno arheološko nalazište u Osoru

28.03.2023.

20:34

Autor: Borna Šmer/T.V./Dnevnik/HRT

Ugroženo vrijedno arheološko nalazište u Osoru

Ugroženo vrijedno arheološko nalazište u Osoru

Foto: HTV / HRT

U samom srcu Osora otkriveni su vrijedni arheološki nalazi, i to tijekom šestomjesečnih istraživanja provedenih zbog izgradnje sustava odvodnje i kanalizacije. Dio mještana zabrinut je jer bi nalazište moglo biti zatrpano ili oštećeno građevinskim zahvatima. Time bi dio neprocjenjive baštine zauvijek otišao u zaborav.


Ostaci crkvice, termi, latrinuma, grijanih prostorija, domusa te ploče rimskog foruma - sve se to stotinama godina krilo samo nekoliko centimetara ispod površine.

Najopsežnije je ovo arheološko istraživanje u povijesti Osora. Kažu nam - sve se radi prema pravilima struke i infrastrukturni radovi neće utjecati na pronađeno.

- Razlaganje zidova svodimo na minimum, samo koliko je potrebno da infrastruktura prođe kroz njih. Sve se dokumentiralo kako treba, istražilo se, tako da postavljanje infrastrukture bude čim bezbolnije za nalaze, tvrdi Matija Makarun, zamjenik voditelja arheološkog istraživanja.

- Zasigurno je bolje da se one zatrpaju nego da se ostave zubu vremena, barem do nekakve sljedeće prezentacije, poručuje Mateja Baričević, konzervator arheolog, Hrvatski restauratorski zavod.

Dio stanovnika strahuje da će ovim zahvatima nalazi zauvijek otići u povijest.

- Mi nismo protiv napretka, samo bismo voljeli da se komadić ove povijesti sačuva jer, znate, jedno su skice u muzeju, a drugo je živa, autentična povijest, ističe Mirjana Hrga

Drugi, pak, u izgradnji kanalizacijske i vodovodne mreže vide samo dobrobiti.

- Naša pitka voda stiže još uvijek po salonitnim cijevima, onda smo za sve ovo što se radi i da se pomaknemo jedan korak naprijed, kaže Dario Kučić, predsjednik MO Osor.

Dosad je u arheološka istraživanja uloženo gotovo milijun i pol eura.

- Tek kada se svi ti istražni radovi dovedu kraju i kada se ustanovi i utvrdi o kakvim vrijednim iskopinama se radi, tada će se pristupiti projektu izrade prezentacije cjelokupnog materijala, najavila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

Jer šteta bi bilo kada bi bogata povijest na kojoj počiva i naša turistička budućnost pala u zaborav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!