Vinil se na velika vrata vratio u Hrvatsku

02.05.2023.

20:22

Autor: Borna Šmer/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Vinili

Vinili

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Starije generacije s nostalgijom se prisjećaju pucketavog zvuka takozvanih singlica i long-plejki, no čini se da su ih počele otkrivati i nove generacije. Potražnja za njima sve je veća, a na svjetskoj razini prodaja vinila raste šesnaestu godinu za redom. Taj se medij na velika vrata vratio i u Hrvatsku. 

Linda ima 28 godina. Rodila se u vremenima kada gramofonske ploče više i nisu bile popularne, no put do tog medija ipak je nekako pronašla. 

- Jednostavno me privuklo to šarenilo naslovnica i rekla sam idem sad probati stavit ovu ploču, pa onu ploču i eto tako se razvila ta ljubav, kaže Linda Uran iz Rijeke.

Više je to od pukog slušanja glazbe.

- Otvoriš taj omot, pročitaš tko je sve surađivao na tom projektu i onda se upustiš u to jedno divno mjesto koje sebi u glavi stvoriš dok slušaš tu glazbu. 

Zvuči nevjerojatno, ali ploče najviše kupuju pripadnici generacije Z, no i oni malo stariji ponovno im se vraćaju.

- Počeo sam s prvim pločama tamo negdje ranih 70-ih godina. Onda se to nastavilo dalje. U jednom trenutku to je prestalo, prešao sam na CD-e, ali sam se pred jedno tri godine vratio opet natrag, govori Emil Tomac iz Rijeke.

Potražnja za gramofonskim pločama iz godine u godinu raste. Na svjetskoj razini prodaja vinila u porastu je već šesnaestu godinu.

- Kupuju se puno. Ove godine mislim da je, onako, po nekoj mojoj procjeni nadmašila sve ove godine do sad. Mislim da je cijela ta priča oko ploča baš onako se zavrtjela dobro, kaže vlasnica trgovine, Jovanka Tubin

Toliko da gotovo nema albuma koji se ne objavi i na "longplejki" i na CD-u.

Što to zvuk vinila ima, a digitalni nema?

- Nostalgičari će reći da je bio topliji. Što znači topliji, pa nisam baš potpuno siguran jer bilo je i u tim gramofonskim pločama puno razlike u zvuku, kaže Albert Petrović s Radio Rijeke. 

Bilo da je riječ o povratku u mladost, kolekcionarstvu ili trendu - vinil posljednjih godina u svijetu, ali i u Hrvatskoj, ima sve više poklonika, proživljava novu mladost i bilježi rast popularnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!