Mladi na Hvaru radom na raznim projektima otok čine još atraktivnijim

28.05.2023.

20:08

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Učenici s otoka Hvara

Učenici s otoka Hvara

Foto: HTV/IMS / HTV

Oni pomažu svojem otoku kako bi turistima bio još atraktivniji, putovanje do škole ne predstavlja im nikakav problem, imaju klapu, njeguju tradiciju. Za našu rubriku I mi idemo u školu Sunčica Findak posjetila je Srednju školu u Hvaru koja, vjerovali ili ne, ima i područni odjel, u Jelsi.


Mala grupa iz škole uputila se u grad, zovu nas: "vidjet ćete kako se brinemo o otoku".

- Što smo ovdje pokušali? Pokušali smo osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim prikazati turistički doživljaj našeg grada, kazala je Sanda Stančić, nastavnica ekonomske grupe predmeta iz Srednje škole Hvar.

- U turističkoj zajednici ako dođe turist slijep ili slabovidan dobije ovakvu mapu koju može ponijeti sa sobom i na drugoj strani na Brajlovom pismu su sve turističke atrakcije u našem gradu, nastavila je.

Budući da rade još jedan projekt, pristupačni turizam, idu na sljedeću destinaciju.

- Sedamnaest centimetara visoka prva stepenica za prijenosnu rampu za osobe sa invaliditetom koja će ovaj parkić učiniti pristupačnim, dodali su učenici.

A u projektu prijenosne rampe surađuju sa srednjom školom na Visu.Hvale nam se i novim predmetom, digitalnom kartografijom.

Kartografija, međunarodna suradnja


Antonio Morić Španić, nastavnik geografije i digitalne kartografije u Srednjoj školi Hvar upozorio je na problem apartmanizacije.

- Idemo sada vidjeti što se sve događalo u našem gradu u posljednjih pedesetak godina, snimka iz 2021. godine nam pokazuje kako se ta apartmanizacija i dalje širi, rekao je.

Učenike sve to ljuti kada vide, kažu bolje razumiju prostor u kojem žive.

- Najzanimljivije mi je što po bolji mape možemo dokučiti kako se krajolik mijenja, istaknuo je učenik Toma.

I to im je sve odličan temelj za još jedan projekt. Uglavnom projektima u ovoj školi, nema kraja.

- Naša srednja škola Hvar sa izdvojenim lokacijama u Jelsi ima 10 Erasmus projekata i 10 projekata koje financira Ministarstvo turizma i sporta, zaključio je Saša Paduan, ravnatelj Srednje škole Hvar.

Područni odjel, razvoj deficitarnih zanimanja


A taj područni odjel u Jelsi posebna je priča. Naviknuli smo se da ih imaju osnovne škole, ali srednje... Ondje smo zatekli buduće kuhare, slastičare i ostala deficitarna zanimanja.

Na pitanje čime pune lignje, budući kuhar Mihael odgovara: "Češnjak, luk, cikla, špek".

Napokon se ponovno upisuje sve više kuhara.

- Zanimanje je poboljšano, napravili smo promidžbu i krenulo je bolje nego ovih godina, dodao je Andrej Petrić, strukovni nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Hvar, Područnog odjela Jelsa.

Slastičari pak rade starogradske paprenjake i još mnogo drugih hvarskih delicija. Žele održati tradiciju, recepte i stare običaje. A kako sve to bez pjesme? Zato su i osnovali školsku klapu Cvit.

- Ja kao trenutna voditeljica klape završavam ove godine školu tako da će netko drugi zamijenit moju ulogu, rekla je učenica Tina.

Slušali bi ih mi još dugo, ali trajekt neće čekati. Doći ćemo opet, no kako su krenuli s projektima, neće biti dovoljna samo kratka reportaža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!