Srednjoškolke osmislile aplikaciju za inventuru

16.03.2023.

07:00

Autor: Katarina Barač Perošević/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Tena i Vanesa

Tena i Vanesa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Učenici belomanastirske Prve srednje škole već godinama postižu uspjehe na raznim natjecanjima. Među njima su i Tena i Vanesa koje su osmislile posebnu aplikaciju za vođenje inventure. Pred njima je državno natjecanje na kojemu očekuju isti uspjeh.

Na aplikaciji su radile dva mjeseca. Spojivši umjetnu inteligenciju i inventuru, olakšale su profesorima popisivanje školske opreme i predmeta.

- Možemo generirati proizvoljna izvješća, možemo generirati QR naljepnice koje možemo zaljepiti na fizičke predmete i možemo ih apalikacijom skenirati i možemo inventuru učiniti još lakšom, objašnjava Tena Horvat.

- Aplikacija je vrlo praktična, možete koristiti kod kuće na primjer da biste našli gdje ste ostavili putovnicu, domovnicu, neki predmet pogotovo kad uvedemo glasovne naredbe. Znači, dovoljno je samo upitati nešto i program će vam odgovoriti, rekao je njihov mentor, dipl. ing. elektrotehnike Mario Salat.

Aplikacija će se dodatno usavršiti i bit će dostupna i putem mobitela.

- Namjeravamo dodati glasovni unos tako da pomoću glasa možemo unositi stvari i namjeravamo dodati odabir tamnog ili svijetlog načina, rekla je učenica Prve srednje škole u Belom Manastiru Vanesa Kereš.

Nadaju se da će ova aplikacija ostvariti uspjeh i na državnom školskom natjecanju u travnju.

- Ovakvi projekti su iznimno korisni učenicima jer prođu cijeli proces tog digitalnog proizvoda i ne samo što steknu neke vještine i znanja za izradu takvog nečega nego im to može poslužiti kao rad u portfoliju jednoga dana kada budu konkurirali na tržištu rada, ističe pedagog Zvonimir Janković.

A do tada njihova će se aplikacija sigurno koristiti u školskoj inventuri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!