Studentica FER-a razvila aplikaciju koja učenicima pomaže u učenju matematike

02.01.2023.

09:58

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/A.V.

Gordana Borotić

Gordana Borotić

Foto: HTV / HRT

Gordana Borotić osmislila je računalnu aplikaciju kako bi djeci u školi olakšala učenje matematike. Za svoj rad dobila je i priznanje zagrebačkog sveučilišta.

Znanje i volja za učenjem sigurno su najbolji put do uspjeha. Potvrđuje to i mlada studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Gordana Borotić. Gordana je jedna od najboljih studentica FER-a s najboljim prosjekom ocjena. Osvojila je i priznanje za razvoj aplikacije za vježbanje zadataka iz matematike.


- Razvila sam aplikaciju koja je namijenjena učenicima osnovne škole za vježbanje matematike, ali i ostalih predmeta. Zbog prirode zadataka odlučili smo se baš za matematiku. Aplikacija ima ugrađen adaptivni algoritam koji procjenjuje znanje učenika i na temelju procijenjenog znanja generira zadatke koji su u pravoj mjeri izazovni za rješavanje da učenicima ne bi bilo predosadno ili prezahtjevno. Također smo u aplikaciji mjerili koliko učenici dugo rješavati pojedine zadatke, točnost i netočnost pojedinih zadataka i nakon toga smo ponudili učiteljicama uvid u te statistike da vide koji tipovi zadataka učenicima ne idu baš najbolje tako da to mogu ponoviti tijekom nastave. Također smo mjerili i motiviranost za rješavanja i tu smo imali jako dobre rezultate, pojasnila je Borotić. 

Aplikacija koju je razvila namijenjena je ponavljanju i utvrđivanju gradiva u nižim razredima osnovne škole.


- Aplikacija još nije dostupna za javnost. Za sada je bila napravljena prvenstveno za istraživačke svrhe da bismo mi vidjeli kolika je zainteresiranost učenika, je li aplikacija dobra i koliko adaptivni algoritam dobro procjenjuje znanje učenika i koliko se dobro prilagođava stvarnoj situaciji. Sada za dalje još možemo dodavati određene stvari. Imamo ideje kako bismo poboljšali aplikaciju kako bismo još dodatno zainteresirali učenike. Aplikacija je za sad testirana u jednoj osnovnoj školi u trećim razredima i bili su oduševljeni.


Od zagrebačkog sveučilišta Gordana je primila priznanje za postignut uspjeh od međunarodnog značenja.


- Osjećaj je izvrstan. Napokon dobiješ potvrdu da ti se trud isplatio, da to nije uzaludan fakultetski projekt. To je i dobra stavka za životopis tako da mi puno ovo znači.


Ova uspješna studentica uskoro završava Fakultet elektrotehnike i računarstva i sigurni smo da posao neće dugo tražiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!