Željni znanja: Uče kineski i na zimskim praznicima

29.12.2022.

20:02

Autor: Irena Košar/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Uče kineski

Uče kineski

Foto: HTV / HRT

Znanstveno je dokazano da djeca koja uče kineski lakše svladavaju i druge školske predmete. 

Poznavanje tog jezika u budućnosti im može otvoriti mnoga vrata. Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, nudi brojne poslovne prilike. Gotovo milijardu i pol ljudi govori kineski. Možda ga progovore i neki od školaraca koji su se s njegovim osnovama odlučili upoznati tijekom zimskih praznika i to na zagrebačkom Sljemenu.

Nastava se održava na engleskom jeziku, a izvode je izvorni govornici kineskog jezika. 

- Znaju što žele naučiti i postavljaju mi određena pitanja po kojima se vidi da imaju određeno predznanje. Primjerice, koja je razlika kad pozdravljate jednu osobu ili više njih, rekla je Yang Mengije, profesorica kineskog jezika.

Osim jezika, na radionicama uče kaligrafiju, kineske običaje i igre. Poput plesa kineskog lava ili igre Go, slične šahu.

- Razvijamo matematičko razmišljanje. Gledamo cijelu ploču i razvijamo određene sintetičke vještine promatranja cjeline i simetrije, naglasio je Zvonko Bednjanec, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.

A interes za kineski jezik među djecom, ističu organizatori, raste iz godine u godinu.

- Nakon ove škole ima polaznika koji su otišli više u tom smjeru, krenuli više učiti jezik ili se baviti drugim područjima kineske kulture, rekla je Jelena Vrhovski, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.

A s obzirom na to da je kineski jezik najrasprostranjeniji na svijetu, ovi će učenici zasigurno imati priliku iskoristiti naučeno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!