Čarobnjaci i čarobnice na 16. Monte Libriću

24.05.2023.

Zadnja izmjena 10:00

Autor: Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

16. Festival dječje knjige Monte Librić

16. Festival dječje knjige Monte Librić

Foto: Ivana Vareško / Monte Librić

U Puli je u ponedjeljak svečano otvoren 16. Festival dječje knjige Monte Librić, a u program otvorenja čarolijom i čarobnim riječima posjetitelje su uvele Librić čarobnice, Čarobnjak Ivica i Baka Librić.

Posjetitelje očekuje bogat program uz domaće i inozemne pisce te ilustratore. Najavljene su i kazališne predstave, radionice i predavanja. Sajamski dio nudi mnoštvo dječjih naslova za sve uzraste, a središnja je tema - čarolija.

Festival je realiziran u suradnji s pulskom Zajednicom Talijana pa se uz brojne hrvatske izdavače u Puli predstavljaju i talijanski nakladnici s novim naslovima.

Detalje o programu doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koje se na festivalu družila s direktoricom Monte Librića Slavicom Ćurković i voditeljicom prodaje Larom Osman Grganja:

Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković istaknula je, pak, da posjetitelji mogu birati među izdanjima više od 80 nakladnika:

- Impozantan broj autora ove godine dolazi nam na Librić, više od dvadeset autora, domaćih i stranih, dakle poprimamo međunarodni karakter, poznato je da je Librić dvojezični festival, da njegujemo talijansku književnost, rekla je Ćurković.

A što mali Puljani vole čitati istražila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Najviše čitam romane i čitam čak i Paulinu P., to mi je isto zanimljivo jer mislim da spisateljica baš lijepo piše taj tip književnosti; ja volim čitati sve vrste knjiga, volim stripove, romane; volim da budu šarene i da imaju lijepog svega i da bude lijepa knjiga; volim čitati bajke, knjige uglavnom; volim čitati knjige pogotovo stripove, preferencije su nekih od mladih posjetitelja festivala. 

Na svečanosti otvorenja u Zajednici Talijana govorili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, župan Istarske županije Boris Miletić, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich te izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek Maja Zrnčić.

- Čitajte i budite cijeli život sretni. Život je čarolija. Čitajte knjige i ne gledajte u mobitele, poručio je djeci gradonačelnik Zoričić priznavši da "nema čarobni štapić, ali i da je sretan jer može konačno izgovoriti: Monte Librić je otvoren!" 

Festival dječje knjige Monte Librić traje do 28. svibnja i na njemu će, uz brojne tradicionalne i nove programske formate, po prvi puta biti održan i Mali sajam ilustracija na kojem će publika moći vidjeti, ali i kupiti potpisane radove hrvatskih ilustratora.

Programe će Monte Librića premijerno voditi Librić čarobnice, dok će posjetitelji i posjetiteljice moći probati specijalni napitak Libromix koji će, sukladno temi festivala - a to je ove godine čarolija - pojačati čarobne moći književnosti.

Organizatori su najavili da će na ovogodišnjem izdanju biti prisutan rekordan broj hrvatskih nakladnika, da će publici biti ponuđen nikad veći izbor knjiga na talijanskom jeziku, a festivalski popusti na određene naslove iznosit će i do 70 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!