Varaždinski osnovnoškolci učili hrvatski znakovni jezik

05.10.2022.

07:00

Autor: Sara Badžek/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Znakovni jezik

Znakovni jezik

Foto: HTV / HRT

Za svaku su pohvalu šibenski osnovnoškolci, a pohvalama ćemo pridružiti i varaždinske iz 4. osnovne škole. Jer oni su kao znak podrške gluhim i nagluhim osobama, obilježavajući njihov Međunarodni tjedan - učili hrvatski znakovni jezik. U svijetu živi više od 70 milijuna gluhih osoba, u Hrvatskoj njih nekoliko tisuća. 


Među rijetkim su školama gdje su u sklopu nastave odlučili poučavati djecu hrvatskom znakovnom jeziku. Sve je započelo još prije nekoliko godina u sklopu produženog boravka. 

- Ideja da podučavam hrvatski znakovni jezik krenula je kada sam išla na učenje, prije 6 godina i tada sam se uključila u volonterske aktivnosti gluhoslijepih osoba. U komunikaciji s korisnicima, saznala sam kako je njima teškoća jezična barijera pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, naglasila je Ivana Švagelj Majcen, učiteljica razredne nastave.

Interes među učenicima bio je velik. 

- Snimili smo božićni spot, pripremili priču, a ono što im je bilo posebno je posjeta udruzi gdje su pričali s njima, rekla je Švagelj Majcen.

- Sretna sam što je lako biti ravnateljica ove škole jer naši učitelji stalno, uz redovne predmete imaju inovativne interese pa tako i ovo učenje znakovnog jezika, rekla je Jasmina Dvorski, ravnateljica IV. OŠ Varaždin.

U Hrvatskoj živi više od 13 tisuća osoba s težim oštećenjem sluha. Ovi mladi stečenim će znanjem itekako biti od pomoći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!