Vršnjačko nasilje poprima mnoge oblike, ali najčešće je verbalno

01.03.2023.

07:09

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Svaki drugi anketirani šibensko-kninski školarac bio je izložen nekom od oblika vršnjačkog nasilja, najčešće verbalnom ili socijalnom - rezultat je online anketnog istraživanja koje su provele Turističko-ugostiteljska škola i Gimnazija Antuna Vrančića. A u programu šibenskog obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja predstavljen je i videouradak učenika srednjih škola, kojim se šalje snažna poruka svim mladim osobama: "Nasilje prestaje s vama!".

Jednom zasvagda treba reći: STOP vršnjačkom nasilju. Poprima ono mnoge oblike, ali najčešće je verbalno. Posljedice mogu biti kobne, kažu oni koji su nasilje trpjeli na svojoj koži. Pa poručuju: s nasilnikom se treba suočiti i zaustaviti ga.


- 50 posto mladih ima iskustvo nasilja, odnosno, preživjelo je neki oblik nasilja u školi, a njih 30 posto kaže da je u nekom trenutku bilo nasilno, kaže Maja Šintić, stručna suradnica pedagoginja u Turističko-ugostiteljskoj školi Šibenik.


Nasilje se danas prelilo na društvene mreže. O tome treba govoriti, kažu školarci. Zato su i upalili kameru.  


- Video ima poruku da se educiramo o nasilju, da prikaže na neki način kako to sve izgleda i da se općenito nasilje zaustavi, kaže Antonio Tomažin iz Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.


- Svatko je od nas na dnevnoj bazi svjedok vršnjačkog nasilja i smatram da to stvarno nije normalno jer je to prešlo neke granice normale, kaže Marta Jabuka iz iste škole.


- Dosta je tu verbalnog nasilja, najviše. Zatim zbog socijalnog statusa i takvih stvari. Mislim da nema toliko fizičkog nasilja, kaže Lucija Kulić iz Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik.


Škole bi trebale biti zone nulte tolerancije na nasilje. No, mnoge žrtve šute.


- Za neko nasilje saznamo tek kad je dijete maturant. Eto, bilo ga je strah kako će to odjeknuti, nije bio siguran da će se moći na taj način zaštititi jer je on svaki dan u istom razredu, kaže Senka Dodig, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.


Najvažnija je, kaže struka, prevencija. Njegovanje demokratičnosti, poštovanje različitosti.


- Ja bih nasilje definirala kao liječenje nekih unutarnjih frustracija na osobe koje nam nisu krive za to, kaže Marta Jabuka.


O nasilju nitko ne smije šutjeti, jer ono na kocku stavlja mentalno i tjelesno zdravlje mladih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!