Začarani krug života u svijetu 'beauty filtera'

10.03.2023.

20:03

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/HRT

Začarani krug života u svijetu 'beauty filtera'

Začarani krug života u svijetu 'beauty filtera'

Foto: Dnevnik / HRT

Nekad smo nedostižne standarde ljepote gledali na naslovnicama časopisa, a danas ih imamo priliku "isprobati" na vlastitom tijelu. U eri novih tehnologija raznovrsni filteri koji mijenjaju izgled dostupni su svima i to doslovno na dlanu. No pitanje je kakve posljedice to ostavlja na predodžbu o našem izgledu, ali i na psihičko zdravlje? 

Možete li mi smanjiti podbradak, povećati usne, stanjiti nos, izbrisati podočnjake? - lista želja nema granica. Ili ipak ima?

- Nije cilj da zagladiš sve. Pretvoriš nekoga u lutku koju svi prepoznaju - kao nešto intervenirano, lažno. Ni u kom slučaju mijenjati morfologiju lica. Nego jednostavno ukloniti nekakve prištiće, madeže. Ono što u stvari - kad gledamo niti ne primjećujemo, kaže fotograf Damir Hoyka.

Granica je sve tanja, evo što kažu građani


Sakriti male nesavršenosti ili se transformirati u top model - granica je sve tanja i to zahvaljujući pojavi filtara za uljepšavanje na društvenim mrežama.

"Pa nećemo se lagati, isprobala sam ih, ali u principu mislim da ne treba pretjerivati u ničem pa tako ni u filterima", "To je sve jedna maska, jedna fasada koje nam pružaju društvene mreže a u principu nije stvarnost", "Mislim da baš šalje krivu poruku mladima koji vjerojatno ne razmišljaju toliko svjesno o tome i zapravo koliko je to loše", "Mislim da su neke djevojke ljepše ovako nego s uljepšavanjem preko tih filtera", neki su od komentara mladih ljudi.

Izloženost sadržajima koji promiču nerealan izgled može imati negativne psihološke posljedice, pogotovo među mladima.

Snapchat dismorfija


- Danas se već ističe pojam Snapchat ili 'selfie dismorfije' gdje ljudi imaju poriv ne nužno sebe mijenjati - nego opsesivno uređivati svoje slike. To onda može dovesti do toga da i sebe žele prilagoditi izgledu kojeg su stvorili za internet, upozorava psihologinja Ines Begčević

Neki razmišljaju i o estetskim zahvatima i operacijama kako bi postigli izgled koji im filtar nudi. Begčević dodaje kako je imala klijente koje su od 'poljepšavanja' odvratili sami plastični kirurzi - i uputili ih na psihoanalizu.

Začarani krug uspoređivanja s drugima


U začaranom krugu uspoređivanja s drugima treba se podsjetiti da osobe često ne izgledaju tako kako se predstavljaju, potvrđuje Damir Hoyka.

A kako se ne bi osjećali loše zbog svog izgleda, stručnjaci savjetuju da se skrati vrijeme koje se provodi na društvenim mrežama i kritički promatra sadržaj koji se ondje plasira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!