Zbog suludih izazova mladi dovode život u opasnost

19.08.2022.

20:37

Autor: Marin Ćurić, Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT/V.G.

Novi izazov zbog kojeg mladi riskiraju život

Novi izazov zbog kojeg mladi riskiraju život

Foto: HTV / HRT

Burne reakcije izazvala je snimka iz Osijeka na kojoj mladić na stolici sjedi na sredini ulice te namjerno svoj život dovodi u opasnost, dok mu se približava automobil. Identitet maloljetnika u međuvremenu je otkriven. Slučaj je još jednom podsjetio na to koliko opasne mogu biti raznorazne igre i izazovi koji se među mladima šire društvenim mrežama. 

Suludi izazov s društvenih mreža koji je ovoga puta imao sretan završetak. Isključivo zahvaljujući brzoj i pribranoj reakciji vozača. A vozač je bio Branimir. Stalno razmišlja o tome kako bi sve izgledalo da je vozio malo brže.

- Dijete je sjedilo točno u sjenci između dvije lampe. Namjerno je sjedio u mraku, to je meni bilo nezamislivo. Ja sam bio šokiran, nastavio sam dalje vožnju, pogledao sam u retrovizor, ta djeca, bilo ih je više, ta djeca su se razbježala, kaže Branimir Hackenberger.

Izazovi na TikToku postaju sve opasniji i okrutniji. Pljusnuti nastavnika, stati pred vlak pa se izmaknuti u zadnjem trenutku, gušiti sam sebe dok se ne onesvijestiš - sve to i još više snima se i objavljuje. Roditelji prečesto o tome ne znaju ništa.

- Ukoliko roditelj primijeti da se dijete počne drugačije ponašati, povlači se u sebe, tajnovito je, ne želi baš da mu se zazire previše u u intimu. To jesu sve neki trenutci kad roditelj treba reagirati bez obzira na društvene mreže, upozorava Tanja Babić Frankić, psihologinja.

Stručnjaci apeliraju na roditelje i djecu da počnu više razgovarati o virtualnom svijetu i onome što se unutar njega događa.

- Što pregledavaju, koje aplikacije koriste, koje društvene mreže koriste, što ih interesira u tom virtualnom svijetu i da im objasne, bez obzira kako to izgledalo bezazleno, da zaista mogu dovesti i sebe i druge u životnu opasnost, kaže Tomislav Ramljak, ravnatelj Centra za sigurniji internet.

- Mislim da je upravo situacija u Osijeku pokazatelj da su djeca danas nažalost za par pregleda i par komentara više, spremna dovesti svoj život u opasnost, kaže Nina Topić, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje.

- Vrlo brzo, u roku od par sati, što je bilo iznenađujuće, mi se javila preko Facebooka njegova majka, ona se ispričala za postupak, rekla da je šokirana, što joj vjerujem. Zahvalila se što sad zna što joj dijete čini, kaže Hackenberger.

Jer znati što se događa i reagirati na vrijeme može spriječiti veliku glupost, čak i nečiju smrt.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!