Patrik (17) je pješačio od Zagreba do Rijeke za siromašne obitelji

25.11.2021.

07:03

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Patrik Radotić

Patrik Radotić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

I ove godine Volonterski centar Zagreb najboljeg volontera nagrađuje "Volonterskim oskarom". U finalnom izboru je troje kandidata za koje građani mogu glasati na stranici volonterskog oskara. Jedan od nominiranih je Patrik Radotić.

17-godišnji Patrik Radotić u udruzi "Mali zmaj" volontira već nekoliko godina. Ljetos je odlučio putem udruge pomoći mališanima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja kupnjom školske opreme. 


- Nominirali su me zbog toga što sam u šestom mjesecu pješačio od Zagreba do Rijeke, to je 180 kilometara u četiri dana, da skupim financije za obitelji slabijeg imovinskog statusa, kaže Patrik.


Hodao je i po 12 sati dnevno. Kaže, bilo je naporno, ali vrijedilo je. Prvotni cilj bio mu sakupiti 20, a sakupio je 37 tisuća kuna za nabavu školske opreme mališanima iz cijele Hrvatske.


- Svaki đak dobije komplet školskog pribora od torbe, bilježnica, ravnala, kalkulatora, tenisica za tjelesni... Sve je unutra, kaže Tajana Radotić iz Udruge "Mali zmaj".


- Prvenstveno smo ciljali na 20 tisuća za 100 ruksaka, da kupimo za 100 đaka, no kako se skupilo više, onda smo uspjeli kupiti od tih novaca i tenisice za tjelesni i majice, dodaje. 


Motiv za volontiranje i pomoć drugima, kaže Patrik, nije bilo teško pronaći.


- Mislim da je to nešto što u nekom trenutku odlučite i nakon toga shvatite koliko je zapravo malo potrebno da puno pomognete nekome. Možete doći tu jedan sat odraditi nešto, pomaknuti par kutija, složiti par poklona i paketa za korisnike. Vama to možda ne znači puno, ali nekome je to stvarno velika pomoć, poručuje.


Glasati za volontera godine možete do kraja studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!